Att bryta en vana

Vi tränade Siv och jag. Siv undrade om jag inte kunde testa lite fjärr med Garm. Det är ju kul att se sin hund från sidlinjen och ofta kommer man saker på spåren när man ser hunden ur den positionen. Det gick bra- för Garm alltså men inte för mig, därför att Siv har andra kommandon än jag och jag sa fel titt som tätt. När jag bara fokuserade på att säga rätt ord gick det bra men så snart jag hade fokus på den mer träningstekniska så sa jag direkt fel igen. Strålande sa Siv-det där borde vi haft på film. Jaha ja sa jag och varför i hela friden skulle vi ha eländet på film? Det är ju ett perfekt exempel på hur svårt det är att bryta det som är riktigt invant, i synnerhet när fokuset ska ligga på fler delar samtidigt menade Siv. Och det har hon ju väldigt rätt i och det gör att det blir enklare att förstå varför det många gånger är så svårt att ändra på väl inarbetade beteenden hos hundarna. Det som hundarna gör ofta blir de bra på, och blir de riktigt bra på att göra någonting så sitter det så att säga i ryggmärgen. Precis som med mina kommandon-väck mig mitt i natten så kan jag göra dem perfekt-ändra på dem och det går inte ens i fullt dagsljus.

Det leder till något jag ofta tänker på när jag har kurs-att många är så rädda för att göra fel så att de inte ens vill påbörja vissa moment. Ett visst mått av experimenterande hör inlärningen till och det gör inte något om det blir lite fel här och där i träningen. MEN-ju fler gånger hunden får göra samma sak-ju fler upprepningar vi gör desto starkare blir beteendet och till slut blir det en vana. Oavsett om vi vill ha beteendet eller inte. Och när väl autopilot läget kopplas in så flyger vi, både hund och människa på det sätt vi är vana vid. Och även när vi tränar om ett beteende är det lätt att det först inlärda beteendet ibland poppar upp även efter hunden kommit en bra bit påväg med det nya beteendet. Sivs tydliga exempel på svårigheten tar jag med mig när jag nästa gång ska göra nån större förändring i någon vältränad del. Definitivt ska jag göra det enklare för hunden, göra allt jag kan för att hjälpa hunden in på rätt spår och inte vara allt för snabb att lägga till andra svårigheter som fler delar eller kanske mer helhet . Och när jag väl gör det påminna hunden innan om det nya för att optimera chansen att det ska lyckas.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.