Om Maria Brandel

Maria Brandel är utbildad instruktör och domare. Hennes hundintresse riktar sig främst mot inlärning och träning.

Maria Ylle fot 2013

Maria och Ylle under SM 2013

“Egentligen skulle jag kunna vara intresserad av vilken gren som helst men diverse tillfälligheter har lett mig in på bruks, främst spår och sök, lydnadsträning, räddningssök och vallning”.

Maria har tävlat på SM- och landslagsnivå  i spår, sök, lydnad och räddning. Resultaten talar för sig själv: Hon har 6  SM guld, 4 SM silver och 1 brons som bästa resultat. År 2000 vann hon dessutom VM för räddningshundar i Österrike, ihop med hunden Kogårdens Bull.

I dagsläget har Maria två working kelpies som hon tävlar med:
Ylle som är hennes bruks- och lydnadshund. Ylle är nio år och har hitintills sju SM- placeringar: I lydnaden har ekipaget tagit tre guld, två silvermedaljer och en 4:e plats.
Dessutom har Maria och Ylle en 6: placering i SM i spår.
Utöver det har ekipaget en 3:e placering på nordiska mästerskapen
och en 5:e plats på VM i lydnad.

2F5Q9771

Maria och Signe tränar.

Signe är tre år gammal och uppflyttad till  elitklasslydnad, godkänd vallhund och tävlar i agility.

Maria håller kurser över hela världen. Hennes arbete som utbildare har inspirerat till vidareutveckling inom pedagogik, kommunikation och retorik på universitetsnivå.

Maria har skrivit två böcker ”Nosarbete”, om spår och uppletande, och ”Från valp till stjärna”, om lydnadsträning. “Från valp till stjärna” gavs under 2014 ut i en ny omarbetade utgåva.  Förutom böckerna har Maria gjort två filmer: En film som också heter “Från valp till stjärna” och en som heter “Lydnadsmomenten i elitklass”  och går igenom elitmomenten i lydnaden.
Böcker och filmer kan beställas i butiken.