Talangläger

Hemma igen efter en riktigt intensiv helg med coachning av talangerna i SBK talanggrupp. Vi var på den fina inomhusanläggningen i Tångahed och före och efter kursen fanns fina möjligheter till egen träning. Vilket verkligen var toppen eftersom mitt schema helt i vanlig ordning är total späckat. Så jag både behöver och måste passa på att träna när det går. Men det innebar också tidiga mornar för att hinna så mycket som möjligt innan talangernas träning startade. Så den här dagen startade lite lugnare, jag har som vana att alltid träna på något sätt lediga förmiddagar. Idag var det segt, men jag tog på mig träningskläder tänkte att jag tar den pytte lilla runda runt gården, sen när jag ändå var ute kunde jag ta den lite längre mossvändan, och sen den stora mossvändan och vips var jag inne på den långa vändan. Det var ett perfekt sätt att samla tankar och intryck inför helgen och att träna är ett klart underskattat sätt att vila. Energin är betydligt högre efter än före.

Talanggruppen leds av Diana Ljungström som i ett antal år tävlat på landslagsnivå i lydnad, tillsammans med Lillemor Edström som förutom ha tävlat på landslagsnivå också är domare och Helene Lindström som även hon tävlar på hög nivå och är mental coach. Dessa tre är en jättebra kombo och jag tyckte att talanggänget hade en jättefin stämning tillsammans med höga ambitioner att utveckla deltagarna till bästa tänkbara nivå.

För mig började lördagen med en 3 timmar lång clinic där min uppgift var att prata om distinkta detaljer, fart och säkerhet och vi började med att se en film på ett ekipage som jag valt ut som är en bra representant för hur det kan se ut när dessa tre delar samverkar på ett bra sätt. Jag bad också att deltagarna skulle konkret beskriva som gjorde att programmet såg bra ut. Utifrån det så försökte jag igen på ett konkret sätt beskriva hur man kan träna respektive del och hur man kan tänka för att få med delar i helheten. Själva ämnet är ju jätteintressant och i planeringen hamnade jag i läget att jag plötsligt gjort alldeles för mycket materiel och fick skala ner det rejält för att det skulle rymmas inom tiden och hamna på en lagom nördnivå.

Resten av helgen hade talangen träningstid på planen med mig. Första delen fick de gå en klurig bana med de fyra momenten som har högst koefficient i class 3. I banan fanns några klurigheter och fällor och deras uppdrag vara att lägga upp det på ett sätt som de trodde att just deras hund skulle klara. Just en sådan bana tycker jag snabbt ger ett helhetsintryck av ekipagen på ett helt annat sätt än vad vanlig detaljträning gör. Intressant och kul att se hur ekipagen tog sig an utmaningen och alla höll en nivå som är långt över genomsnittet. Några såg riktigt riktigt bra ut redan nu och andra hade en fin utvecklingspotential om de bara fortsätter de fina arbete som de påbörjat. Sedan fick alla ett pass där de själva fick välja vad de skulle träna. Det som tilltalade mig mycket var det genuina intresse som samtliga hade för sin träning och ingen sa de rätt trista orden-jag har redan provat allt……och heller inga förklaringar eller bortförklaringar varför det var si eller så. Pang på träning bara-bra jobbat talanger-det är så man kommer framåt(kanske också era ledare kan känna lite stolthet för denna träningsapproach).

Dagarna avslutades med en frågestund både för talangerna och de åhörare som var med(och som både fick en massa inspiration av att se duktiga ekipage och träningstid i hallen för deras egna hundar). Jag smålog inombords av många av frågorna-av den enkla anledningen att jag känner så väl till frågeställningarna, varit igenom dem eller funderar själv rätt mycket runt dem. Hur som helst det ger en massa inspiration att möta så många duktiga ekipage på samma gång och till er som har hundar har hundar i aktuell ålder och höga ambitioner-sök till nästa års talangtrupp, här hittar du info om det. Har du inte hund i den åldern, kan du ju alltid gå som åhörare om du får möjlighet.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.