Valp till stjärna kursen på nätet del 1

I förra inlägget berättade Bea om hur hon startat en nätkurs utifrån boken Från valp till stjärna som följer bokens studieplan. Här kommer en första rapport från kursen. Jätteglad är jag att få dela tankar och erfarenheter från denna grupp.

Då har vi avslutat lektion 1, belöningsutveckling. För egen del, eftersom jag läst boken tidigare och redan tränat de allra flesta övningar och tycker att min valp har fina reaktioner på belöningarna så har det blivit mest fokus på belöningsregler och att bygga in passiva belöningsritualer. För även om hon har haft fint fokus och bra lek samt tar alla sorters godisbelöningar så har det varit rätt så rörigt så till vida att hon gärna försökt stjäla och roffa åt sig leksaker. För oss blev det alltså mycket träning på omvänt lockande med leksak, låta bli utlagda belöningar, bara ta belöning på belöningsord samt ett ordentligt loss på leksaker. För de andra deltagarna har det varit lite olika fokus då åldern på deltagande valpar/unghundar går från 12 veckor upp till över 1 år. Många har problem med att hundarna gillar att leka men helst inte kommer tillbaka med leksaken, något som kan vara svårt att hantera men med tipsen från boken har de flesta gjort framsteg, det är dock något som alla kommer behöva fortsätta jobba på. Överlag verkar dock alla valpar uppskatta både lek och godbitar, så vi alla har kunnat fokusera på lekarna och reglerna snarare än att få hundarna att vilja ta belöningar.

 

En genomgående uppenbarelse för alla med de lite äldre unghundarna, eller för oss som har en vuxen tränings/tävlingshund är att vi har slarvat med både att bygga in bra belöningar och med belöningsreglerna. På många sätt är min 4-månaders valp lättare att belöna efter dessa 2 veckor än min 5-åriga tävlingshund – så jag med många andra har fått bakläxa för att träna på detta med även de äldre hundarna! Många i gruppen tycker att den första lektionen har varit en ögonöppnare. Och för egen del ser jag hur fantastiskt snabbt det gått till att få en valp som fokuserat bjuder in till arbete, det känns som att med lite mer arbete kommer vi ha en väldigt stabil grund att stå på! För egen del tror jag att jag slarvat med det här med min äldre hund för att jag har tyckt att det varit ganska tråkig träning. Men nu tycker jag inte det, särskilt inte när man ser resultatet av lite målmedveten träning. Den här träningen kommer vi alltid behöva hålla uppfriskad, men nu ser vi alla fram emot nästa lektion och nya utmaningar!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.