Bli en duktig tränare

 

En stor utmaning i hundträning är att det alltid finns delar att bli bättre på oavsett om du har din första eller tionde hund. Med en bra hund kan de flesta komma långt, blir du en riktigt duktig tränare kan du plocka fram det bästa ur den hund som du har även om hunden inte har allt du önskar i form av en massa bra egenskaper. En duktig tränare kan kompensera för en hel del brister.

Vill du bli bra på något måste du träna. Du kan läsa dig till kunskap men för att praktiskt kunna utnyttja dina kunskaper behöver du öva. Det är stor skillnad mellan kunskap och kompetens (att praktiskt kunna använda sina kunskaper). Att veta hur man gör är långt ifrån att kunna göra det. Skillnaden ligger i träning. Det sägs att 10 000 timmar är ett nyckeltal för att bli duktig på vad som helst som du verkligen vill bli duktig på. Det gäller till exempel gitarr, löpning liksom hundträning. Tränar du så mycket kan du alltså bli riktigt bra oavsett vad du tränar på. I sammanhanget nämns också att talang många gånger är en överskattad egenskap. Därför att träningsflit och disciplin är så oändligt mycket viktigare egenskaper för att nå framgångar. Nu menar jag inte att man ska stirra sig blind på att man måste träna 10 000 timmar, utan snarare se det oerhört positiva i att vill dukan du! Det gäller vad du än vill bli bra på!  En förutsättning för att lägga ner en massa tid på en aktivitet är passion, glädje och drivkraft. För att bli en duktig tränare är det superviktigt att du själv trivs lika bra med din träning som du vill att din hund ska trivas. Försöka hitta vad som inspirerar och utmanar dig i träningen och utgå från det!

Du behöver givetvis även ha kvalitet i träningen för att nå ett bra resultat. För att ha kontroll över och förbättra kvaliteten i träningen är det viktigt med regelbundna utvärderingar av både mål och träningspass. Läs mer om detta i kapitlen Målsättning samt en bra tränare. Du behöver även ha bra kontroll över ditt eget agerande i träningssituationen. I samband med att du utvärderar din hunds insats under ett träningspass är det läge att även utvärdera din egen. Personligen tycker jag att många hundtränare blivit allt duktigare på att lära in detaljer och moment. Men det finns en stor utvecklingspotential att själv försöka bli allt skickligare som tränare. Helt enkelt genom att ha kontroll på så många inverkande faktorer som möjligt, utvärdera och hela tiden försöka förbättra den egna insatsen. Det är enklare sagt än gjort – vi människor är riktiga vanedjur och om vi inte är uppmärksamma på vad vi gör, gör vi som regel som vi alltid har gjort, oavsett resultat. Vi skapar mönster både på ett medvetet och ett omedvetet plan. Mönster som sedan blir ett hinder för utveckling utan att vi själv märker det.

Men blir inte träningen tråkig då om jag hela tiden ska behöva planera, tänka och utvärdera? Jag tror att det är tvärtom för de allra flesta, oftast tappar människor sugen för olika uppgifter när det inte längre sker någon utveckling och när de inte längre har klara mål att sträva mot.

Att vara beredd att ändra sin strategi på olika fronter i träningen är en kunskap och känsla som en duktig tränare behöver besitta. Hunden utvecklas och förändras mer eller mindre under hela er träningskarriär. Det som gäller idag kanske inte alls är aktuellt för morgondagen. Är du uppmärksam på och redo för att hunden förändras under träningen kan du förhoppningsvis förebygga en hel del bekymmer som kan uppstå med tiden. Ett exempel på det är lugna hundar som man fått jobba massor med för att få tempo och energi. Har du lyckats väl är det möjligt att du får börja bromsa för att hunden inte ska bli alltför het.

 

Utdrag ur boken ”från valp till stjärna”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.