Efter filmen på Marias schäfer Noras fina framåtsändande är det jättemånga som frågat om framåtsändande och hur det är inlärt på den hunden. På länken nedan kan du se några av de allra första övningarna i framåtsändande med just Nora. Skulle tippa på att hon på filmen är straxt under året. Nora är klickertränad från scratch. Den andra filmen är Noras framåtsändande som det ser ut nu.
Framåtsändande är ett av de svåraste momentet rent generellt att lära in av elitbruksmomenten, det anser nog de flesta. I andra moment finns vissa bitar naturligt i hunden, tillexempel följsamhet-fritt följ eller apportering, det finns liksom där utan att man behöver träna så mycket(om man har lite flyt då förstås). Framåtsändande däremot är ett rent dressyrtekniskt moment där man så gott som alltid måste lära hunden precis alla bitar som ingår. Just därför är ett snyggt framåtsändande en riktig utmaning för den träningsintresserade!
I regelboken kan utläsas att framåtsändande bedömningsmässigt ska gå till på följande vis: Hunden ska snabbt söka sig ut till ett avstånd, ideal avståndet ca 15 meter( minst 8 meter max 25 meter) och därefter växla tempo så att avståndet mellan förare och hund förblir detsamma. Hunden ska passera genom en grupp bestående av fyra personer och när föraren passerat gruppen med 5 meter ska hunden kallas in. Sedan gå en sträcka fritt följ för att utföra momentet likadant åt andra hållet. Momentet består av fem större delmoment-fritt följ, utgång, tempoväxling, sakta gående och inkallning. I denna text kommer jag att skriva om sakta gåendet. Grunder man bör ha för att börja med delmomentet är att hunden ska kunna hålla sin position(vara stående) hur än föraren rör sig omkring den. Hunden bör ochså vara tränat med någon slags rättmarkör (typ klicker eller ord) Det kommer du att behöva för att få din hund att förstå exakt vilka detaljer du är ute efter.
Del 1
Saktagåendet är ett delmoment som ofta fungerar bra att shejpa fram, dvs forma fram i små små steg. Fördelen med shejpingen är att hunden lär sig att det är rörelsen som ger utdelning, tillskillnad från om man använder något hunden ska röra sig emot tillexempel en boll. Då lär sig hunden oftare att sträva mot ett mål och det blir ofta en viss konflikt i att röra sig sakta mot något man vill ha. Se på Noras fina attityd på saktagåendet.
Börja med att klicka(eller markera på annat sätt) hunden när den håller blicken riktad rakt framåt. Det räcker med ett snabbt ögonkast i början. Precis när man ställer upp sin hund brukar man hunden någon tiondelssekund fokusera blicken framåt. Den tiondelssekunden ska du försöka utnyttja. En annan variant är att ha hunden stående ett par meter framför och klicka när den vänder huvudet framåt. För hundar som har lätt att hålla kontakt är det oftast bäst att se till att inte börja utifrån kontakt utan använda sig av att fånga rätt bettende just när du ställer upp din hund. Belöna genom att slänga en godisbit eller leksak rakt framför hunden. Succesivt ökar du tiden hunden ska låsa blicken framåt. Var noga med kriteriet att hunden ska hålla sin blick framåt, det är lätt att få en hund som rör sitt huvud fram och tillbaka istället för att låsa sin blick om man är otydlig.
När hunden börjar få en uppfattning om att det är att låsa blicken framåt som ger utdelning ökar du tiden som hunden ska låsa sin blick. Samtidigt som du gör detta kan du i ögonblicket när du ställer upp din hund klicka för ett litet steg framåt om hunden råkar ta det. Har du tränat mkt stadga kan det vara lite svårt att få igång just de första stegen, är det alltför trögt kan man några gånger låta hunden röra sig mot någon form av target(men bara de absolut första gångerna för att få igång någon slags framåtrörelse) När du fått hunden att förstå att den ska röra sig rakt framåt i den riktning den står får du stegvis länga sträckan.För de mesta är det just de 10 första stegn som tar längst tid att träna in om man är noggrann. Hunden ska röra sig i den takt du lärt den framför dig utan att öka eller minska sitt tempo. Du ska heller inte reglera hundens tempo med extra kommandon eller stopp på sträckan. Under hela grundträningen går jag ca 2 meter bakom hunden, först när jag är hyfsat säker på att den håller tempot ökar jag sträckan mellan mig och hunden. Slutmålet är att jag ska kunna gå ca 15 meter bakom hunden, men för att ha full kontroll över eventuella ökningar och minskningar av tempo vill jag vara nära, risken är annars att jag ser dessa försent. Då blir det otydligare för hunden vad jag bryter för. Går hunden snett eller ökar tempot avbryter vi den sekvensen, och testar på nytt. När jag jobbar med inlärning vill jag ha en hög frekvens på lyckade sekvenser och gör det inte svårare än att jag lyckas med de allra flesta försöken. Målet är att hunden ska kunna gå sakta över hela appellplanen och hålla mitt tempo.
Fortsättning följer om några veckor, ska försöka att filma sekvenser av Ylles väg mot ett framåtsändande samtidigt. Det går bra att ställa frågor på kommentarer, jag kan inte lova att svara på allt men en del som kommer upp kan jag skriva mer runt.
En ”stor” fråga: När kommer en bok om just lydnaden inom bruks…:-)
Använder du samma metod för ”Före” träning?
Fråga 1 : såsmåningom hoppas jag!
Fråga 2 : Japp, + koppel och utgång i träningen på ett lite senare stadium
Om hunden börja öka takten och du då bryter momentet. På vilket sätt bryter du då? Jag använder inte ordet ”nej” på lydnaden eftersom han är känslig för det ordet, hur skulle du rekommendera att man bryter istället. Har iofs ett ”fel”-kommando, är det en idé att använda det?
Spännande läsning, ser fram emot uppföljningen 🙂
Ja, om hunden ökar tempot bryter jag direkt. Lägger inget negativt i brytet utan ropar bara tillbaka hunden lugnt och fint. Försöker att ligga på ett hög procent rätt. Blir det för många bryt blir det inget flyt i träningen.
Detta ska jag prova – har testat med target men har då fått en hund som skuttar fram (gulligt och glatt men inte så snyggt) :/
Hej
Jag har kommit en bra bit på väg i saktagåendet och skulle bli jätte glad om du hade tid att svara på hur du sätter ihop de två olika delarna.
Hälsningar Mikaela
Vad har du sett som effektivast i belöningsposition?
Låter du hunden lösa upp sig ur stå positionen framför dig på rätt signal eller ger du rätt signal och hunden skall bibehålla position och huvudriktning och du kommer framför hunden och belönar?
Eller något tredje förslag? 🙂
Hej ! Undrar om du kan lägga upp filmerna på Noras fina framåtsändande igen ? Hälsningar Johanna.
Hej! Tyvärr finns inte den filmen kvar….Ha det gott!