Håller lydnadssporten på att ta död på sig själv?

_F5Q4895

Den senaste tiden har en hel del funderingar runt lydnadsportens utveckling både diskuterats bland vänner och kursare i så väl Sverige som utomlands. Här kommer mina tankar om de saker som diskuterats och rubriken har jag snott från en annan domarens kommentar när vi diskuterade runt detta?

Bedömning

Trenden har gått mot mer och mer sträng bedömning, det har flera problem som jag ser det. Först och främst om de bästa på ett VM knappt kan komma upp i en 8, hur tänker man då att mer vanliga deltagare som inte ens kommer att vara i närheten av den träningsmängd som krävs för ett VM-ska det alltså för dessa inte ens vara möjligt att få ett första pris? För 8 är ju ett mycket bra moment och 8 i snitt krävs ju för att få ett första pris. Eller tänker man sig att folk kommer att nöja sig med att aldrig kunna uppnå den nivån?

När inte hela betygsskalan används så blir det i princip samma betyg för stora misstag som för små misstag. Gränsen mellan en riktigt bra moment med ett litet detaljfel och ett riktigt dåligt men ändå genomfört moment blir liten eller ibland ingen alls. Vilket är en riktigt tråkig utveckling som inte är särskilt inspirerande i träningen.

På årets VM fanns betygen 0 eller 5 på inkallningen för raser som var större än en liten lätt border collie. Jag säger inte att andra raser ska få bättre betyg för ett sämre genomförande. Men – om det är så att det inte ens är möjligt för andra raser att genomföra momentet/momenten på ett sätt som reglerna anger-borde vi inte säga det då i förhand? Och hur tänker vi runt sportens utveckling om det i princip bara är möjligt att komma långt med ett ytterst litet fåtal raser?

Som domare och tävlande tänker jag att lydnadssport i första hand går ut på att hunden ska lära sig ett antal moment och utföra dem på ett så exakt sätt som möjligt. Trenden går tycker jag mot ett absurdum att titta på förarna. Givetvis ska förarna klara att göra detta utan att hjälpa hunden med kroppskommandon men bedömningen gäller väl för vad hunden klarar. Jag har svårt att förstå hur lite fel timning vid inkallningskonorna kan ge så mkt neddrag-är det inte hundens förmåga att stanna och lägga sig vi ska bedöma? Inte förarens förmåga till bra timing? Eller förarens förmåga att gå på spikraka tänkta linjer  i Z eller att föraren vänder sitt huvud lite tidigt i apporteringsdirigering.

Vad tycker du? Skriv gärna en rad!

31 reaktioner på ”Håller lydnadssporten på att ta död på sig själv?”

  1. Jag älskar att träna lydnad, men… jag tror lydnaden gräver sin egen grav… det måste tillåta att fler raser kan klara ett första pris än vad som görs idag.

  2. Jag håller med! Tror också att vi tappar alla som skulle vara intresserade av att köra lite lydnad för skojs skull, tex bruksförarna som förr gärna tävlade upp till eliten men nu känner att de inte har en chans och därför hoppar över hela grenen..

  3. Jag håller med det du skriver. Jag tror att lydnadssporten gräver sin egen grav om det blir alltför svårt/ alltför hård bedömning. Folk tröttnar, speciellt de som kör andra raser än BC. Visst vill man att förstapris i högre klasser och championat ska kräva en del av en som förare och hund som team, men om 8:an ska bli (är hos vissa domare?) den nya 10:an behöver man ju ändra poängen för prisen. Och varför ens ha en skala från 0-10 som i praktiken används 0-8? Jag tror att det är mycket osannolikt att människor kommer att lägga tid på en sport där det är så svårt att få förstapris i elitklass. Ett championat ska inte endast vara för de allra bästa, de finns större sammanhang där eliten kan konkurrera och synas.

  4. Synnøve Matre

    er (som du vet) så enig så enig… Vi er inne i en farlig trend, tror jeg…

    I Norge er åpen kval til NM – alle som vil kan være med – 45-50 hunder.
    Rally LP hadde sist måned sitt aller første NM – der var det mellom 40 og 50 i elite. Allerede! Jeg tror folk lett går over til andre sporter, det er mange alternativer (rally, agility, freestyle, htm, frisbee…) – og en del av skylden har nok dette du skriver om.
    Det blir nok mindre fristende å satse dersom det føles helt umulig å oppnå 1.premier/championat.
    Dessuten gjør det noe med stemningen både i og rundt ringen når flotte prestasjoner nelønnes med 7,5 og 8.0

    Jeg skjønner forsåvidt heller ikke vitsen med å samle verdens beste hunder og førere, for å slakte dem. Hvorfor skal skalaen plutselig skrenkes inn, når det er VM…

    Viktig debatt å ta for sporten vår!

    1. Tore Johannessen

      Jeg er helt enig med deg Synnøve! Det ender med bare BC. De fleste er jo ikke inntressert i landslag men holder på bare for skøy! Om man oppnår capionatet så blir jo det ett pluss!

  5. Jag är fullständigt enig med dig Maria. Har börjat oroa mig en hel del över om denna gren kommer kunna finnas kvar i framtiden. När man tex hör någon som får flera poängs nerdrag för att ha vridit huvudet mot rutan samtidigt som kommando och handtecken ges så känner bara jag att denna sport som jag älskar så mycket har börjat balla ur fullständigt. Det blir en sport för vissa raser eller individer bara och för dom som är långa ( då ser man rutan bättre), ser bra (perfekt syn kan hjälpa), är duktiga på avståndsbedömning (finns forskning som säger att kvinnor är sämre på detta generellt sett – det passar i alla fall in bra på mig !) och kan gå rakt på tänkta linjer. Snart får vi väl avdrag för att domaren såg att vi hade ett getöga på hunden när vi sa plats edyl. även om vår kropp och vårt huvud var helt stilla. Nä. Jag tappar sugen ibland, att sikta på åttan är inte ett skojsigt mål i min värld. TAck för att du tog upp dessa viktiga synpunkter.

    1. Sophie Schelin

      Jag fick avdrag på rankingen för att jag ”tittade på hunden” vid kommendering. Men mitt huvud var stilla! =)

      1. Sofie! Jag blir så matt!! Det här skämtade jag och Heléne lindström om idag, snart får vi väl nerdrag för fast huvud men blicken rörde sig!! och vad skriver du här!!!! Pust och stön!!!

  6. klickersmart

    Jag har inte själv upplevt stolligheter direkt men jag har ju heller inte tävlat så länge. Jag fattade inget när jag såg på VM i år. Är det så här det är, tänkte jag, om den bedömningen som var SÅ hård. Och jag har ju sett bedömning annars också som man inte fattat och inte minst hört folk som tävlat mycket säga saker som att ”det har blivit absurt” ”glädjen har försvunnit” ”detaljnivån är komisk” angående bedömningen. Det känns ju inte så lovande att höra det förstås, när man som jag precis ska kasta sig ut på sina nybakade elitben.

  7. Suzanne v. Krusenstierna

    Tyvärr alltför mkt en enskild domares bedömning. Med det menar jag att det blivit allt mer vanligt att tävla för kända ”tio-poängs-domare” för med enbart 8 och 9 kommer du inte till SM med nuvarande system för kvalificering bl.a. Dessutom vet jag 9 gånger av 10 inte vem skall döma vilket Lydnaden är ensamma om att hålla hemligt. Vill absolut inte råka ut för dem som börjar vid lottningen med att visa sina gula kort eller ett finger som de påpekar ska användas. Att hota en grupp innan momenten startat känns inte positivt och ger inte fler lyckliga tävlande

  8. Barbro Larsson

    Håller med därför har jag lagt ner lydnadslydnaden kör bara brukset. Man får ju knappt vara glad mellan momenten. Har också titta på VM och njutit av fina ekipage och så på något sätt tar domarna dö på det när dom visar så låga betyg. Då vet man att det är inte lönt att försöka en gång.

  9. Åh, det där satte verkligen fingret på precis det jag har tänkt när jag läst förslagen! Mycket bra skrivet, och sorglig utveckling av sporten tyvärr!

  10. Tack Maria.
    På tiden att någon belyser just de synpunkter som du tar upp. Dessa är anledning till att jag enbart tävlar bruks. Själv har jag border collie med tycker trots detta att lydnad inte är något för oss.
    Jag har träningskamrater som väljer bort Lkl. för att de har raser som inte kan konkurrera.
    Detta upprop på tävlandes synpunkter uppskattas.

  11. Tone Søgaard

    Eg trur du har rett i at ein på den måten graver si eiga grav Maria. Det vert stadig vansklegare for lokale klubbar å rekruttera til lydnadssporten og då vil den dø ut etterkvart. I all annan idrett er det ei kjent sak at ein må motivera/satsa på ”massane” for at eliteutøvarane skal dukka opp. Skulle tru dei same mekanismane vil rå i hundesporten også, – i alle fall over tid.

  12. Väldigt tråkig utveckling! Har inte tävlat på några år, men är nu igång med att träna upp en ny ung hund, hade gärna valt Lydnaden, men det här får mig på andra tankar. Är det likadant i de lägre klasserna?
    Förstår inte inställningen att vara så hård i bedömningen på VM, jag menar de är de absolut bästa ekipagen som är där om dom inte kan få 10-or vem ska då kunna få det då? Jämför med andra sporter som te.x. konståkning där får det bästa full pott i VM/OS m.m..

  13. Jag har blivit uppflyttad till elit för första gången i mitt liv. Men just på grund av det du skriver känner jag ingen motivation till att starta. Jag älskar att peta i moment men min kunskap att få exempelvis fjärren så perfekt så vi hamnar på 8-10 finns inte. Han rör bakbenen lite från stå-sitt. Ändå har vi ett rätt snyggt fjärr. Brukset är mycket roligare för där har man en chans, där är det motiverande att få till en snygg lydnad för där ger det utdelning. Klick och bra poäng som godis.

  14. Annette Jonsson

    Jag trodde att SKK och SBK främjade för bra hundägarskap, och det innebär väl inte bara att få hunden att fungera och lyda i vardagen. Jag trodde att de också vill att hundarna skall ha ett aktivt liv så de mår bra, och inte blir så understimulerade. Vad fungerar då bäst, jo för många ägare är det bra med att ha mål att uppnå då går man ut i ur och skur. Men om man inte kan uppnå sina mål på ett ”lagom svårt sätt” så kanske man inte fortsätter. Vi som kanske aldrig någonsin kommer till SM vill kanske ”bara få ett championat” så är vi stolta. Det finns en risk att ”SM-folket” inte har funktionärer till sina tävlingar då vi andra lagt av, för vi har inga chanser att komma någonstans och varför jobba bara för andras skull…
    Våra hundar är inga robotar så tillbaka till glädje och lätt belöning som en klapp på hunden eller klappa händer är också något som SKK och SBK borde stå bakom. För vi ska väl ändå ha roligt tillsammans, hundar och människor. När det gäller SM och VM kan man kanske göra andra uttagningstävlingar för de. Tack för ordet!

  15. Anette Daleke

    Kloka tankar o bra att de kommer upp! Som domare är jag själv en av de som bedömer er när ni tävlar (och blir bedömd när jag själv tävlar). Varje moment har en hel rad med kriterier som ska uppfyllas och det finns fasta avdrag för många saker. Så långt är allt väl, men det finns också många delar där man ska ”tänka efter eget huvud”. Som domare får vi med jämna mellanrum delta i konferenser där man försöker att ge riktlinjer för hur vi ska döma olika moment. Oftast medföljer en manual för hur aktuellt moment borde bedömas och vid de tillfällen jag medverkat så har jag ibland förfasats över betygssättningen från centralt håll. Precis som du skriver Maria så borde man se till hundens förmåga. Det är inte alltid lätt att göra det men ett försök i alla fall. Jag har fått höra att vi måste anpassa oss efter internationell bedömning och att det är därför betygen ser ut som de gör. Jag tror dock att just den linjen kommer att döda lydnadssporten på sikt. Samtidigt är jag som domare mer eller mindre tvingad att följa de direktiv jag får. Det handlar till del om enskilda individer, men också om nationell tolkning av reglerna. Kanske har jag stuckit ut hakan nu, men jag ser gärna att lydnadssporten får finnas kvar ett tag till.

  16. Jag har helt lagt bort tankarna på lydnad. Just på grund av detta…. Helt sjukt, i mina ögon. Tacka vet jag brukset 😉

  17. Håller helt och hållet med i det du skriver.
    SM 2014 fick jag inga kommentarer om handtecken som var överdrivna mm.
    Jag använder samma handtecken SM 2015, men nu är dom helt plötsligt för mycket.
    Har det varit någon regelrevidering mellan 2014 och 2015 ? Nej.
    Då undrar jag hur ska jag som tävlande känna till detta ?
    Det känns som att hux flux dyker det upp något nytt.

  18. Ett uppmuntrande bedömningssystem istället för ett nerskärande är vad flera grenar av hundsporten behöver. Det är tragiskt att bygga ett landslag på frivilliga beteende och positiv förstärkning och sedan bedöma dess prestation med totalitarism…

  19. Et svært godt innlegg, og jeg er så enig. Dette er en trist framgang i noe som engang var en spennende, variert og gøyal sport.

  20. Håller fullständigt med. Detta gör att jag inte tycker det är någon idé att lägga ner all energi på träning av min nya hund då hon är av ”fel” ras och de nya reglerna tar död på motivationen.

  21. Annelie Nilsson

    Kan bara hålla med i ovanstående kommentarer. Önskvärt är väl att alla skall kunna tävla lydnad med sina hundar oavsett ras. Detta om något borde ligga i SBKs intresse för att öka intresset och antalet medlemmar ute i klubbarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.