Nu handlar mycket om målsättningar, uppnådda eller nya för 2010 på olika bloggar. I boken skriver jag dessutom just nu om detta ämne. Kul och inspirerande eftersom jag hela tiden blir påmind om hur jag själv kan tänka och agera runt detta ämne. Skillnaden mellan en dröm och ett mål är att målet består av en väg som måste röjas med strategier, taktik och regelbundna utvärderingar. Ibland kommer den kanske att bli lite kurvig och i värsta fall röjer man en bit åt fel håll. Det är inte hela världen utan bara att tänka om och ändra taktik. Utvärderingarna är en otroligt viktig del av målsättningen och ju bättre du blir på att utvärdera och tänka nytt ju större chans att du når fram till ditt mål. I den här texten skriver jag om ett huvudmål- och för att lyckas med det behöver du även mål för olika nivåer. Tillexempel tävlingsmål, mål för hur moment och delar ska se ut, mål för helhet och mål för hur du själv ska kunna framföra din hund på ett snyggt sätt på tävling. Låter jobbigt med alla mål kanske men det mesta blir så mycket intressantare och mer inspirerande om man strävar efter att hela tiden förbättra sig. Allt som bara görs för att göras blir slentrianmässigt och utan utveckling. Tråkigt med andra ord. Min tanke för 2010 är att sätta upp mål för allt jag vill förbättra och försöka att inte stagnera i utvecklingen. Jag vill bli en bättre tränare, en bättre tävlingsförare, en bättre instruktör, en bättre coach, en bättre träningskompis. Det räcker inte att tänka(drömma !) utan sätta igång att precisera vad i detalj jag tänker förbättra.
Att närma sig målen
-
Vad har du idag som hjälper digs att nå dit du vill?
· Vilka delar behöver förbättras?
· Vilka nya moment behöver jag lära min hund/ eller vilka nya saker behöver jag själv lära mig?
· Vilka delmål kan jag ha på vägen?
Strukturera upp dina planer, kortfattat eller omfattande beroende på vad som känns bäst för dig. Det viktiga är att du uttrycker dig tydligt. Behöver du tillexempel ha ett bättre kryp för att lyckas med målet, skriv vad i krypet som behöver bli bättre. Tillexempel din hund behöver lära sig krypa med korta bakbenssteg för att få en teknik där han blir låg. Precis som vid ett kriterium är det viktigt att kunna tala om exakt vad jag ska lära min hund. Konkret och kortfattat. Skriver du bara att jag ska ha ett bättre kryp är det mycket svårare att hitta rätt träningsdelar och helt omöjligt att utvärdera . Var tydlig även när du sätter attitydsmål. Hur vill du att hunden ska se ut i olika delar, precisera!
Samma sak med dig själv- precisera vilka delar du behöver tillexempel för att bli en bättre tävlingsförare. Lika konkret och i delar som går att utvärdera och följa upp.
När du vet vad du behöver göra för att börja röra dig i målets riktning är det dags att göra en taktik.
- Vad ska du träna på och när?
- Vilka delar är prioriterade?
- Hur ser tidsplanen ut för mål och delmål?
- Hur och vid vilka tidpunkter ska du utvärdera
Från och med nu är allt viktigt som du gör på träningen- fråga dig efter varje träningspass om just detta träningspass lett dig framåt! Om inte – ny taktik!
Vettigt…ska sätta mig ner och göra min egen…apselut! När kommer din nya bok ut???
Kram Ulrica
Väldigt bra skrivet!!
Gillar ditt tänk ;)…och det är väl själva resan till målet som är kul.
Önskar dig en framgångsrik tävl.säsong.
Anne & Boston
Hej!
Vill tacka för att Du delar med dig på bloggen om dina tankar om träning, träningsmål etc. Det är sååå inspirerande, nu skall här sättas upp mål för år 2010!!
God fortsättning!
Hälsningar
Sassa
Hej och god fortsättning på 2010!
Vad inspirerande det är att läsa det du skrivit. Tänk vad lika det är med MÅL i hundträning som Mål för skolelever.Jag sitter just nu och skriver om hur man gör ett bra åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd. Målen ( delmålen) ska vara väl definerbara, gå att mäta, gå att utvärdera, över kort tid. Det är ju precis som med hundträning. Lycka till med skrivandet. Jag ser fram emot att köpa och läsa din bok.
Ha det gott!! Maria, Jaio och Uzze
Du är så klok 🙂