Nervös på tävling-så tränar du

bild

I helgen hade Carin Bengtsson och jag en föreläsning om tävlingsträning. Jätteskoj att samarbeta med Carin som nog är ännu mer nördigt inne i tävlingsträning än vad till och med jag är… häftigt med nån som fattar hur man tänker utan att behöva förklara utan det är helt självklart varför det är si eller så. Vi har båda gemensamt att vi vill förbereda hundarna för allt som kan inträffa på tävling, ingen detalj är vare sig för liten, för löjlig eller onödig.

tävlingstankar

En sak vi tog upp på föreläsningen var detta med nervositet och dess påverkan på hunden. Många talar om att deras nervositet ställer till det på tävling och påverkar hunden i hög grad. Vi tänker att det faktiskt inte spelar så stor roll om du är nervös. OM din hund och du själv är tränad för tävlingssituationen. När det gäller hunden så läggs det ofta till många belastningar på tävling, helt enkelt sådant som hunden inte är riktigt tränad för. Några exempel:

  • Ny miljö
  • Uppvärmning på en plats-tävling på en annan
  • Väntan utanför och tävlingsmässig ingång
  • Nya hundar och människor
  • Publik
  • Kommendering
  • Annorlunda rutiner före, under och efter om man jämför med träning.
  • Uteblivna belöningar
  • Strikt och tävlingsmässig förare

Detta är de kanske största belastningarna och det finns förstås ännu fler. Är hunden ovan vid allt detta blir det lite som på bilden ovan, ju mer det läggs på desto tyngre för hunden att bära. Uppträder sedan husse eller matte på ett helt annat sätt som ju de flesta gör när de blir nervösa läggs ytterligare en sten på högen. En del hundar(mycket få som jag har sett, framförallt i längden) orkar bära stenhögen – andra påverkas förr eller senare när de börjar förstå vad tävling innebär jämfört med träning. MEN– om hunden är van vid ovanstående och ser det som typ en helt vanlig dag på jobbet så spelar det inte så stor roll om föraren är nervös, därför hunden känner ju igen precis allt annat. Är dessutom föraren tränad på samma sätt som hunden så kommer det inte heller att spela jättestor roll. Är du vältränad på dina uppgifter kan du vara nervös, din kropp kan sina uppgifter så väl så att din hjärna kan vara lite frånkopplad. Men om tävling för dig innebär att du ska göra något helt annat än det du är van vid jämfört med träningen så spelar det förstås stor roll om du är nervös eftersom all din koncentration behövs för uppgiften. Så den absolut bästa träningen mot nervositet är att lära sig själv och hunden att prestera under de förhållanden som gäller på tävling-och det bör vara en ständigt pågående utvecklingsprocess som gör dig och hunden allt bättre på att prestera på beställning.

1 reaktion på ”Nervös på tävling-så tränar du”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.