Här kommer en fortsättning på det tidigare inlägget, träna inför din egen prestation. Vi fortsätter med punkt nummer 2: Prestera vid viss tidpunkt Låter enklare än vad det är. På tävling måste du kunna prestera här och nu. Det man ofta behöver öva en hel del på är att kunna få sin hund i ett så perfekt läge som möjligt när man går in på planen. Det rutiner du tänkt använda på tävling måste vara väl inövade för att de ska fungera som ett stöd för dig och din hund i tävlingssammanhang. Då kommer rutinerna att ge dig och din hund kontroll och säkerhet i nya miljöer. Bra rutiner brukar dessutom minska nervositeten. Du vet klart vilka uppgifter du själv har under tävlingsdagen. I rutinerna ingår allt vad du gör för att förbereda dig och hunden för er start. Lägg in i din träningsplan att träna in lämpliga rutiner att kunna använda på tävlingsbanan. Ett exempel på rutiner är uppvärmningen- om du på träning alltid tränar och värmer upp på samma ställe, bjuder du hunden på en stor svårighet i tävlingssammanhang. Öva genom att värma upp på ett ställe och göra en tävlingsmässig start på ett annat. Då kan du lära dig hur du får din hund med från start på bästa sätt samt lära dig själv att värma upp din hund på ett sätt som är invant och som du vet leder in hunden i rätt sinnesstämning. Troligtvis kommer du att få revidera ditt uppvärmningsprogram vartefter du ser vad som ger bäst resultat.
Ett annat sätt för att säkra prestationen tävlingsdagen är att under träning använda rutiner som signalerar till hunden vilket nästa moment är. Dessa rutiner fungerar som en slags dubbelsäkerhet eftersom det minskar risken för att din hund missförstår ngt kommando. Även dessa rutiner behöver vara välintränade samt vara så pass lågmälda att de bara uppfattas av din hund. Momentrutiner kan vara rörelser, ord, riktning , tecken mm.
När rutiner inte fungerar beror det ofta på att:
- De är för dåligt intränade
- För komplicerade
- För långa
- För yviga( du får inte träna på tävlingsbanan)
- Du ändrar rutinerna på tävling utan bra skäl
En annan del av rutiner som kan och behöver tränas är taktik. Extra viktigt i agility, uppletande, sök som några exempel. Ska försöka återkomma om det i vidare inlägg!
Bra och intressanta saker du tar upp. Kul att läsa.
Tror det är jätteviktigt med rutiner och förberedelser i såväl träningspass som i tävling. Jag försöker även jobba med att hitta rätt aktivitetsnivå inför varje nytt moment. När vi var på tävlingsträning nu i veckan fungerade det dessvärre inte riktigt som det brukar. Jag fick inte det svar jag brukar få på mina signaler och rutiner, och det gör att jag måste fundera på varför. Men å andra sidan hade det hela förmodligen inte fungerat alls om jag inte haft några rutiner..! Svårt underlag och mycket dofter (vilt och annat) är det jag enda jag kan komma på som förklaring. Det svåra med doftstörningar är att vi människor inte uppfattar dom. Jag tror det är lätt att man ser störningar från ett mänskligt perspektiv, dvs sådant som vi själva uppfattar som störning, medan hunden kanske har en helt annan uppfattning om vad störning egentligen är.
Mycket intressant läsning.
Skulle man kunna gå steget längre och kalla det för standardisering? Funderar på om detta är likvärdigt med vad som eftersträvas hos företag som arbetar målmedvetet för att öka sin effektivitet. Dvs målet är att alla skall veta vad som gäller och vad som eftersträvas för att nå önskat resultat. Ganska självklart kan man tycka…
Fattar om det låter trist, men jag är mitt inne i ett sånt här arbetsskov samtidigt som jag funderar en del på min och Dexters träning. Jag kan se flera likheter i tankesätten 😉