Träningstips Platsliggning

Har skrivit om platsliggning ett par gånger tidigare och gör det nu igen. När Tindra tävlade 1:an var det relativt lungt i alla tre platsliggningsgrupperna. Några hundar var lite oroliga och någon sprang till sin matte. Störningar som är ok tycker jag och som hunden bör klara innan man anmäler sig till tävling. Ingen av hundarna gick fram till någon annan hund, så på det viset var det ju lungt. Inspirerad av detta tänkte ge lite träningstips ang platsliggning!

  • Börja med att bestämma dig för klara och tydliga kriterier för hur du vill ha din platsliggning. Hunden ska ligga kvar och stilla, men hur stilla? Med huvudet upp eller ner?Det måste du själv avgöra och lära din hund. Tävlar du bruks brukar det räcka ganska bra med att hunden stannar kvar där du lagt den men tävlar du lydnad bedömms platsliggningen mer strikt. Framförallt på lite större tävlingar då hunden måste kunna vara helt och hållet stilla ( inte ens flytta sin tyngdpunkt åt ngt håll) en tendens som man även kan se i lydnadsklass är att läggande och uppsättande bedömms mer  och mer strikt. Alltså kan det vara värt att lägga lite energi på just detta
  • Börja med att träna riktigt korta sekvenser( jag brukar räkna sekunder i början på träningen) Se till att det blir för hunden en tydlig skillnad när det blir rätt och fel enligt dina kriterier. Tydlig skillnad betyder inte att det är negativt att göra fel men jag vill att hunden ska förstå att den kom ett steg längre ifrån belöningen. Öka succesivt ut längden och vänj hunden vid att du kan röra dig runt omkring och gå undan. Den här delen av träningen gör jag alltid på nära håll tills hunden verkligen förstår vad jag vill. Det är ofta svårt att få hunden att förstå fel om man rättar dem för sent. När jag gömmer mig i grundträningen går jag till ngt ställe där jag inte syns men ändå har full uppsikt, tillexempel bilen. Blir hunden van på ett tidigt stadium med att man gömmer sig ibland brukar det inte bli några svårigheter längre fram. Lägg till störningar, ha som mål att enda sättet att få din hund från platsliggningen är att lyfta den därifrån. Bra utförd störningsträning gör hunden riktigt säker på vad som ger bra utdelning.
  • När hunden kan ligga i 2-3 minuter ensam på olika platser, lägger jag till träningen med andra hundar. I början vill jag ha 100 procent kontroll och träningsmöjligheter. Dvs jag ser till att använda hundar men de är inte med på själva platsliggningen. Hundarna beroende på vilket stadium det är på kan vara kopplade hos sin matte eller ligga ner som på plats. Huvudsaken att de inte tränar eftersom jag vill kunna flytta dem närmare, längre bort, kanske röra på sig och kunna belöna min hund utan hänsyn till några andra. Med mina träningskamrater och hundar som hjälp kan jag öva hunden på alla situationer som kan tänkas uppstå på en platsliggning. Har hunden jobbigt med andra hundar håller jag på en zon där jag inte låter några hundar passera under störningsträningen. Först när jag övat på allt som kan tänkas hända under en platsliggning lägger jag hunden tillsammans med andra, då fortfarande under kontrollerade former, genom att ha full koll på vilka jag tränar med. När jag väl lägger en riktig platsliggning vill jag vara säker på att det mesta fungerar för det blir ingen bra träning att krångla med något under en gemensam träning.

Fler träningstips? Skriv under kommentarer vad just du skulle vilja läsa om!

29 reaktioner på ”Träningstips Platsliggning”

  1. Hej och tack för många bra tips.
    Jag skulle vilja läsa om hur du anser att man kan lära in rutan på ett tydligt sätt för att undvika problem. Mitt problem består i att jag varierade det mesta i inlärningen av rutan (var jag tränade, vilket håll jag skickade ifrån, olika störningar mm.) dock missade jag, omedvetet, att variera mitt avstånd till rutan vilket innebär att jag nu har en hund som JAG har lärt att springa ca 3,5 meter vända upp och vänta på belöning, oberoende av var rutan står. Belöningen uteblir i nuläget, och energi läggs istället på att lära om. Hur tränar du Rutan så att det blir tydligt för hunden vad som förväntas av den?
    Hälsningar
    Ylva

  2. Hej!
    Tack för tipsen! Såg filmen ifrån Boxholm där du tränar kryp och blev jättenyfiken på hur du tränar in det. Har inte tävlat bruks ännu och är så rädd att lära in en felaktig teknik ifrån början.
    Hälsningar

    Erika

  3. Hej! Kul och bra läsning. Konkret – det gillar jag 🙂
    Jag skulle vilja läsa om hur man motiverar hunden att apportera på bästa sätt. Min riesenkille är inte så apporteringsvillig. Han springer inte iväg med föremålet, men ser heller inte vitsen med att komma tillbaka med den till mig. I stället för att slita mitt hår så har jag lagt detta moment på is ett tag. Så jag läser gärna om hur man på bästa sätt tar sig an apportering.

  4. Oj vi har mycket att jobba med för en sån platsliggning vill jag ha! Vilken film och vilket resultat!
    Jag blev väldigt imponerad av att hundarna väntade på sin tur. Så vill jag också ha det utan pip och läten.

    Tack för bra och konkreta råd!

  5. Sitt i grupp.
    Jag har ett periskop som visserligen sitter stilla med tassarna, men har full koll på läget runt omkring. Vill försöka skapa en slags lugn förväntan där han fokuserar framåt och stänger av omgivnigen. Lätt? Näää… 🙂

  6. Lotta & Zatchmo

    Efter att vi var hos dig i december började vi om helt med platsliggningen – nytt kommando och nya kriterier. Nu kan han ligga en hygglig stund med hakan ner och raltivt mycket störning. Det känns så mycket bättre. Rutan däremot går inte lika bra – han stannar fortfarande vid främre konen (har ALDRIG tränat konskick än!). Har gjort mycket med att han skall springa in och få belöning mitt i rutan och då står ju jag nära rutan. Även att han har belöning bakom rutan och får då för farten fram och till rutan. Men då jag försöker utan detta återkommer gamla beteendet. Vad göra?

  7. Hej! Här har jag mycket att lära! Hur tränar jag bort förväntansgnäll? Hon tycker att det är sååå kul att det inte går att vara tyst och det går ju inte att skälla bort det!?! 😉
    Tacksam för alla råd

  8. Verkligen inspirerande, nu ska här tränas platsliggning. Jag skulle gärna vilja få lite tips på hur Du lär in framåtsändande och snabba snygga ingångar. Har kört klossen på min vovve och hon flyttar bakbenen bra men den sista snittsen saknas.

  9. Hej! Rutan vore jättebra att få tips om och inkallning med ställande ( och läggande men det är ställandet som är så svårt att få till).

  10. Nyfiken på hur du lär in ”inkallning med ställande & läggande” och bibehåller farten mellan inkallningarna. Jag har fått många goda tips & råd men inget som fungerar på min BC. Har inte fått till en 100% rak inkallning heller.
    Så det vore kul att få höra hur du gör.

  11. Vilken fantastisk platsliggning Ylle bjöd på! Men någonstans tänkte jag, att detta är bara för mycket! Sanslöst bra!
    Nästa gång vi träffas har jag tränat in detta på Ettra, ha ha!

  12. Katarina & Fixa

    Tack för att du delar med dig av så bra träningstips.
    Jag säger också rutan, och vittringen!

  13. Annika och Boss

    Det var imponerande att se filmen.Önskar att du bl.a skriver om krypet.Hunden har lite bråttom framåt.Fick rådet att börja lära honom krypa bakåt men det är hopplöst.

  14. Haha, jag ser framför mig hur Ylle suddar blicken och räknar får! Häftigt att få se hur duktig han är, och Tindra också. Jag är som många andra nyfiken på hur du föredrar att få en riktigt bra och säker ruta, men hög förståelse.

    Verkligen roligt att få läsa dina tips, och med film dessutom!

  15. Vi har en bit kvar, hahaha. Men det är bra då vi är inte sysslolösa ännu på ett bra tag 😉 Härligt att se!!! 😀 Träningstips… Ja, vi har också lite problem med apporteringen. Det blir tveksamt gripande, tugg och lite lågt tempo in…

  16. Hej ! Snygg platsliggning =D
    Skulle behöva tips på inkallning med ställande, hur man sätter ihop inkallningen med ställandet och bibehåller fart och hur man motverkar att hunden testar att stanna innan kommandot. Och framåtsändande och då främst övergången mellan galopp till trav.
    Ha det bäst! Och tack för att du bjuder på dina tips.

  17. Oj vilket bra inlägg, fick nu massor med inspiration till att träna och inser att jag slarvat alldeles för mycket med detta moment.
    Tina

  18. Imponerande! Skulle vilja ha lite tips om första övningarna i krypet. Ska precis börja med det. Följer din träning med stort intresse.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.