Hundträning

Hundträning pågårIntresserad, engagerad och samarbetsvillig – en sådan hund tycker jag är kul att träna! Gör inte du det också? Jo, jag gissar att alla som håller på med hundträning vill ha en sådan hund. Visst, det kan spela roll vad du väljer för ras och vilken individ du får. Men oavsett detta är intresse, engagemang och samarbetsvilja egenskaper som du får fram och utvecklar med bra grundträning. På den här sidan, i mina böcker och i mina filmer vill jag ge tips och inspiration för hur du kan skapa en riktigt fin grund för din hundträning. Grundträningen är den del som ofta glöms bort i ivern att nå tävlingsmomenten. En stor del av grundträningen går ut på att skapa en bra plattform så att er fortsatta träning och era tävlingar ska gå bra. Här kan du läsa om olika delar som är viktiga att utveckla och en del detaljer och moment som är bra att börja med. Tanken med det jag skriver är att ge tips och idéer på både ett teoretiskt och ett praktiskt plan.

Det viktigaste inom hundträningen

Det absolut viktigaste jag lärt mig inom hundträningen genom åren är att är att se mig och hunden som ett team där uppgiften måste vara inspirerande för oss båda. Se till att du själv och hunden har kul när ni tränar. Hunden måste vilja träna annars kan det kvitta! Jag har också lärt mig vilken skillnad det blir om jag hela tiden utvecklar mina kunskaper och försöker bli allt bättre på att förklara för hunden vad jag vill lära den. Det roliga är att utvecklingen i hundträning aldrig tar slut! Det finns alltid fler saker att lära och pröva.

Boken Från valp till stjärna vänder sig till dig som vill skapa en god grund i träningen för att senare tävla i bruks- eller lydnadsprov. Är du enbart intresserad av att träna din hund så måste du givetvis inte ge dig ut på tävlingsbanan. Men jag vill verkligen rekommendera dig att åtminstone prova på. Att tävla med hund är spännande, roligt och stimulerande! Det är ett sätt att testa om du kan lära hunden olika saker utifrån en given mall, som regelboken, utan att själv bestämma vad som ingår. Dessutom är det ett sätt att träffa en massa andra människor med samma brinnande intresse för hundträning som du själv har.

Målet med din hundträning

Men att tävla är i första hand att utmana dig själv och att försöka nå de mål just du har satt upp. Förutsättningarna inom hundsporten är olika, och att vinna är inte allt och det är långt ifrån alla deltagares mål. Någon har som mål att nå upp till ett första pris eller uppflyttning (att nå upp till ett visst antal poäng), någon annan att klara alla moment och en tredje att visa upp en hund som är trevlig att se på. Den viktigaste tävlingen är mot dig själv. Klarar du att nå dit du vill? Min förhoppning är att det jag skriver ger dig lust att utveckla din förmåga som tränare. Helst vill jag att du när du läser genast vill slänga texten ifrån dig – för att gå ut och träna din hund!