Valp till stjärna kursen lektion 5 och 6

Här kommer en ny liten sammanfattning ?

Så är lektion nummer 5 & 6 avslutade. Den här gången valde vi att slå ihop lektionerna för att få lite fler praktiska övningar att jobba med.
Lektion 5 som handlade om koncentration var extra nyttig för mig och min valp medan lektion 6 med tempo och ta i övningar var sånt vi redan tränat på ett tag. Det är ju ofta så, att man får en liten individ som är mer benägen för det ena eller det andra. Jippie har ganska från början tyckt att det är skoj att springa, hämta saker och ta i ut mot en target, medan det här med att sitta stilla är ganska överskattat och något man inte behöver ställa upp på. Lite fascinerande då en annan valp i gruppen inte fått träna stadga/omvänt lockande på ett tag då den blev alltför stilla, medan Jippie tidigare tyckt att det varit så tråkigt med stadga att hon bara rest sig och gått iväg. Hon har alltid uppskattat sina belöningar men just där hjälpte det inte. Omvänt lockande har dock fungerat bra! Men efter en hel massa pass med frustration som byggdes hos mig bestämde jag mig för att strunta i stadgan ett tag. Nu när det dök upp i lektionen kände jag mig redo att ta tjuren vid hornen och ta tag i det! Tjuren verkade dock ha flyttat från stan, för Jippie var plötsligt helt öppen för övningarna och gick snabbt från klarhet till klarhet – senaste passet kunde jag lämna henne sittandes/liggandes vid sidan och utan några problem gå ett par meter. Visst hade det kunnat gå åt skogen med att inte träna på det hon hade så svårt för, men jag tror att det var det bästa jag kunde göra. Jag tror definitivt att hennes stora förståelse för omvänt lockande har varit nyckeln till att knuten ändå gick snabbt att lösa!

Tempo och ta i är det fler valpar i gruppen som har lättare för – medan det är värre med koncentration och stadga. Så rätt skönt ändå att vi är fler som kan bolla tankar. Ingen har uttalat haft problem med temp-övningarna men det är ju så svårt att veta vad alla tycker är bra/lagom där. Då jag och Jippie redan börjat med både runda, target, springa ut och springa in så har vi fokuserat på att vidareutveckla övningarna. Runda har startat i utgångsposition, targeten har förflyttats till rutan, och jag har varvat friskt mellan att springa till target och att sen t.ex öva stadga eller gå lite fot. Än så länge har hon en fin förmåga att växla mellan stadga/lugn och att öka på tempot, så det vill jag underhålla och hålla fast vid.

Nu har vi bara två enstaka lektioner kvar och det känns å ena sidan superkul att se utvecklingen under dessa veckor men samtidigt tråkigt att det lider mot sitt slut. Jösses, ska man behöva planera träningen själv sen!? ?

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.