Om Maria Brandel

Maria Brandel är utbildad instruktör och domare och tävlande. Hennes hundintresse riktar sig främst mot inlärning och träning.

”Egentligen skulle jag kunna vara intresserad av vilken gren som helst men diverse tillfälligheter har lett mig in på bruks, främst spår och sök, lydnadsträning, räddningssök och vallning”.

Maria har tävlat på SM- och landslagsnivå  i spår, sök, lydnad och räddning. Resultaten talar för sig själv: Hon har 6  SM guld, 4 SM silver och 2 brons som bästa resultat. År 2000 vann hon dessutom VM för räddningshundar i Österrike, ihop med hunden Kogårdens Bull. Maria har de senaste 9 åren varit en del av svenska landslaget i lydnad med Working Kelpien Ylle och Border Collien App

I dagsläget har Maria två working kelpies :
Ylle som varit hennes bruks- och lydnadshund i många år. Ylle är född 2006 och har  sju SM- placeringar: I lydnaden har ekipaget tagit tre guld, två silvermedaljer och en 4:e plats.
Dessutom har Maria och Ylle en 6: placering i SM i spår.
Utöver det har ekipaget en 3:e placering på nordiska mästerskapen
och en 5:e plats på VM i lydnad. Ylle är också godkänd vallhund.

Signe som är född 2012 och tävlar  elitklasslydnad och har deltagit på 2 SM och är godkänd vallhund.

Tillsammans med sin syster Lotta har Maria också två border collies.

App som är född 2011 och tävlar elitklass lydnad och har varit med på 2 SM med en bronsmedalj som bästa resultat. App och Maria har också tävlat 2 VM i lydnad och är med i landslaget. App är också godkänd vallhund.

Oj som är den senaste lilla stjärnan och är född 2017 och tränas för lydnad och vallning.

Maria håller kurser över hela världen. Hennes arbete som utbildare har inspirerat till vidareutveckling inom pedagogik, kommunikation och retorik på universitetsnivå.

Maria har skrivit två böcker ”Nosarbete”, om spår och uppletande, och ”Från valp till stjärna”, om lydnadsträning. ”Från valp till stjärna” gavs under 2014 ut i en ny omarbetade utgåva.  Förutom böckerna har Maria gjort två filmer: En film som också heter ”Från valp till stjärna” och en som heter ”Lydnadsmomenten i elitklass”
Böcker  kan beställas i butiken.