Valp till stjärna kursen på nätet del 4

Så var lektion 4 avslutad och vi har alltså kommit halvvägs med vår onlinesatsning. Den här gången har det varit tema följsamhet. Och jag tror inte det kunde kommit mer passande då både min och många andras valpar börjar gå mer och mer mot lite mer självständiga unghundar. Flera har haft lite bekymmer med att valparna gått ner sig i följsamhetsövningarna, kanske har det varit alldeles för tråkigt med godis, eller så är kanske just den valpen inte helt redo för den typen av koncentration (himla tur då att nästa tema är just koncentration!). Oavsett anledning är det alltid svårt att handskas med en valp som inte vill eller som man märker tappar engagemang/fokus. Den kursiverade texten är skriven av  mig!

Jag vill sända ett litet tips till de som har problem med engagemang i följsamhetsövningar. Då är det två ting som de ska göra 1. Använda mer aktiva belöningar(helst lek eller godbitar hunden får jaga) 2. Se till att hunden är i en bra aktivitetsnivå när övningarna startar-lek, gör något trix hunden gillar eller träna in ett enkelt beteende som får hunden att tagga. Tillexempel gå in mellan benen och sedan in i fotgående. Om övningen startar med en ingång vid sidan är det viktigt att hunden gillar att göra den och gör den med bra aktivitet. Gör den inte det kan du  hjälpa hunden in med en godbit eller starta utan att göra ingång vid sidan! 

Själv har jag haft lite motsatt ”problem” med en liten långbent valp som tyckt det varit så kul att hon gjort volter i luften och gärna gått med höga steg och stövlat på. Jag har alltså fått börja på nästa kapitel och jobba med koncentrationsövningar innan vi börjat, även om det kanske inte lyckats fullt ut helt och hållet. Men jag gillar det, fria följet är ju ett moment där hunden verkligen måste vilja så just nu ser jag det inte alls som ett problem utan bara som en tillgång!

Bakdelskontrollen har jag jobbat med när hon var yngre men tyckte att hon direkt överarbetade ingångarna så pallen packades undan. Dock insåg jag ju nu att hon helt glömt bort vänstersvängarna och istället varje gång trodde att det var en halt – för mycket träning på halter eller för lite på bakdelskontroll? Förmodligen en kombination, men det har vi tagit tag i nu och jobbar på. Sista delen som skulle tränas på denna lektion var backande. Kul med lite ”annan” träning än bara fullständigt inriktad på ett moment, men ack så nyttig! Inte bara till backandet i högre klassernas fotgående utan även som en kropsskontrollsövning. Sen att hon råkade lära sig att buga och fånga kastat godis är bara plus i kanten! Ser fram emot koncentrationsövningarna då i alla fall min tjej behöver det! Fart och fläkt är en sak, koncentration och stilla något helt annat.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.