Att komma vidare under inlärning

På många kurser jag har pratar jag mycket om att gå vidare. Ofta handlar det om att fortsätta utveckla delar och moment och inte fastna för länge på ett allt för grundläggande stadium. Det handlar inte om att allt måste bli klart snabbt utan snarare om att ligga kvar för länge på alltför enkla övningar har blivit ett lika vanligt problem som att gå för fort fram i träningen. Största bekymmret med att ligga kvar för länge på för enkla övningar är att hunden vänjer sig vid en ruggigt hög belöningsfrekvens, vilket leder till bekymmer när vi vill att hunden ska prestera under längre perioder. Och har hunden vant sig att få belöninger med ett jämt tidsintervall är risken för frustration och oengagemang stor när man väl går vidare. Hålls hundens engagemang upp av en hög belöningsfrekvens får man vanligtvis stora bakslag när hunden ska göra lite mer innan belöning. Du kan undvika detta genom att utvärdera dina träningspass och fråga dig själv efter varje övning- har detta lett träningen framåt? Har du kommit vidare i det du tränar just nu?( komihåg att framåt kan vara oerhört små steg!) Du behöver även ha kontroll på hur många rätt repektive fel i passen du har i respektive övning. Har du många fel är det troligt att inlärningen inte kommer att bli särskilt effektiv. Samma sak om hunden gör precis allt rätt så ligger övningarna troligen på en nivå lägre än den borde ligga på(detta gäller till viss del även för vidare träning när hunden kan det ni tränar, mer om detta i nästa inlägg) En bra tanke för att uteckla hundens kunskaper är att i små steg höja kriterierna och sträva mot att ändra små förutsättningar i varje träningspass. Och som sagt gå vidare så snart ett stadium fungerar.

Ytterligare en anledning till att inte ligga kvar på en för enkel nivå är att tävlingshunden behöver övas i delar som kedjor, störningar och tävlingsmässig träning. För att komma dit behöver du hela tiden utveckla dina detaljer vidare mot en helhet och mot att hunden säkert ska kunna visa upp dem under alla förhållanden. Det kräver ofta lika mycket som detaljträningen men många hinner inte dit innan de börjar tävla. Vilket ofta leder till sämre prestationer på tävling än vad ekipaget egentligen är kapala till.

 Nästa inlägg kommer att handla om att komma vidare när man redan kommit en bra bit påväg. Vilket ofta är lika viktigt och svårare än när vi jobbar med nyinlärning!

dsc_0436

1 reaktion på ”Att komma vidare under inlärning”

  1. Absolut! Och dessutom missar man en rätt så rolig del i hundträningen om man inte ger sig på att testa och experimentera…!

    Tänk vad tråkigt det hade blivit om förutsättningarna var sådana att ”nu har vi den perfekta metoden, med varje mikrosteg utstakat, nu ska du bara följa mallen…” Det kommer ju, som tur är, aldrig hända!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.