Precis när vi skulle iväg till vallkursen fick jag feber och jätteont i halsen, jag tryckte i mig massa ipren och letade upp mina varmaste plagg. Det hjälpte inte ett dugg för precis när vi skulle åka fick jag besked om att kursledaren var sjuk. Attans, fast kanske tur på sätt o vis med tanke på omständigheterna. Nytt försök nästa måndag igen, jag längtar verkligen efter att få lite nya infallsvinklar på min vallträning.
Ni som följt min blogg har läst några resonemang om detaljer kontra helhet. Jag fick en tankeställare till när jag lyssnade på Bob Bailys” fundamentals of animal training” Bob har ju på kommersiell basis tränat hopvis med olika djurarter. Med utgångspunkt från att det måste fungera i alla sammanhang och under alla förhållanden för att beställaren skulle vara nöjd. Ungefär samma som vi tävlande strävar mot- att det ska fungera så ofta som möjligt- helst alltid! Bob berättade på filmen att de ägnade ungefär 1/3 av träningstiden till att lära djuren de specifika detaljer som ingick i uppdraget. Resten dvs 2/3 lade man ner på att få djuren att fungera i de miljöer de skulle uppträda. Bob menade att det var nödvändigt att lägga huvuddelen av träningen på detta om man vill vara säker på att det man lärt djuret ska fungera så säkert som möjligt. Om detta är direktöversättbart på hundträning kan man bara spekulera i men visst är det en tankeställare?!Jag tror att de flesta ägnar 9/10 delar åt detaljträning. Minst. Sedan överlämnar vi nog mycket ansvar till den enskilda hundens personlighet. Vissa hundar klarar det förvånadsvärt bra ändå, andra gör ständigt sämre prestationer än vad de har kapacitet för. Med en klar och tydlig plan för hur man ska förberda hunden för att prestera i de miljöer man vill att hunden ska kunna prestera bra kan man nå betydligt längre med många hundar. Och handen på hjärtat, vill du ligga i topp på stora tävlingar har du inte råd att missa något. Problemet är att det många gånger är svårt att komma åt tillexempel de miljöer som råder inomhus och på stora arrangemang som typ SM. Å andra sidan är det säkert en bra början att ha som mål att träna på för hunden mindre kända miljöer minst en gång i veckan om du är flitig eller om du är lite mindre flitig en gång varannan vecka. Andra alternativ är att söka upp agilitytävlingar, utställningar och andra hundarrangemang, en liten plätt att träna på är alltid möjlig att finna. Ett annat bra alternativ är diverse sportarrangemang, tillexempel löpartävlingar där det ofta finns drösvis med folk (åtminstone de större) och ofta håller till i anslutning till gräsytor. Med lite fantasi finns det massor med olika tillfällen att vänja sin hund vid att klara en påfrestande miljö. Tänker du och tränar på detta kommer du kanske att ha en avgörande fördel när det verkligen gäller.
Hmmm…..stor tankeställare, absolut. En klok tanke som du sätter ett tydligt perspektiv på! Så tydligt så det går inte ens blunda 🙂
Gott Nytt År till dig, hoppas vi syns snart! Å helt rätt, dags att låta Ylle komma ur garderoben! (vallhundsgarderoben, of course…..)
Som Anders Kjernholm så klokt sa ”- Enda orsaken att anmäla hunden till en utställning, är väl att kunna träna i den aktuella miljön”.