Fel i hundträning

_mg_8770.JPG

På senaste åren har det blivit mer och mer vanligt att folk kommer till mig på träning och säger att de inte vågat börja med sin träning därför att de är så rädda att något ska bli fel i träningen. Ju mer vanligt det blivit med positiv träning desto mer har rädslan att göra fel ökat. Konstigt nog, för att det är om du tränar med mycket korrigeringar som är det dödsviktigt att hunden förstår exakt vad du menar. Annars faller relationen mellan hund och förare som ett korthus. Tränar du däremot positivt och låter bli korrigeringar när något blir fel så behöver man absolut inte vara så rädd för att det ska bli fel. Har du höga ambitioner i din träning är det givetvis viktigt att du lyckas lära hunden precis som du tänkt, men hur skicklig du än är kommer det aldrig att gå klockrent. Vissa saker fastnar man lite på, då är det viktigt att stanna upp, fråga om hjälp eller helt enkelt ta en tankepaus och fundera över en smart strategi. Men träna för allt i världen, det är så du lär dig bli allt duktigare på hundträning samt lär dig hur din egen hund fungerar. Det är så gott som alltid i träning som man hittar lösningen på de bekymmer man har. Funderingar i all ära men de blir absolut bäst i kombination med att prova och exprimentera. Är du supernoga med att alltid (bara ibland funkar inte) göra din träning givande och kul för hunden har du marginal för att göra en del missar utan att någon katastrof inträffar.

Ha en skön sommar med massor av kul hundträning!

5 reaktioner på ”Fel i hundträning”

 1. Hej Maria!!

  Intressant läsning, för det är ju så man faktiskt känner ibland.
  GRATTIS till eran fina prestation på lydnads-SM. Såg ”bara” kvalet, men det såg kanon ut, iaf tycker jag det. Ha en bra sommar!
  Hanna och Gränsvallarens Nellie och Uma

 2. Så skönt att läsa att fler än jag känner så. Jag tycker nästan det är så att ju mer jag lär mig och läser in mig på det träningssättet jag vill praktisera ju mer noga blir jag att kunna allt innan jag börjar träna.. Jag vill ju inte träna på ett sämre sätt än jag i teorin skulle kunna. Men ja då skulle det ju aldrig bli någon träning av. Bra skrivet! Hoppas du och supervallmyran har en skön sommar!

 3. Åh, vad jag känner mig träffad *rodnar*
  Verkligen huvudet på spiken! Man tänker att nog borde det vara lättare nu efter ett antal hundar, men upptäcker att man blivit lite vääl rädd för att göra fel att man begränsas av det i sin träning….
  Så kloka ord!!!

 4. Fk: Nu är Jaffa död…. fick åka in med henne i måndags efter att hon blivit vilsen och vinglig på söndagkvällen. Lika jobbigt som alltid men ett långt, aktivt och friskt liv kan man glädja sig åt att hon hade. Ha en bra sommar!! /ET

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.