Grunder

En del av träningen som blir mer och mer uppenbar när man är ute och håller en massa kurser är vikten av att ha goda grunder. Det är även en av de grejer i min egen träning med Ylle som jag är mest nöjd med. De solida grunder vi lagt på en del viktiga delar har spart massor med arbete i den fortsatta träningen. Grunderna gör träningen både enklare och roligare. Några grunder som jag ser som extra viktiga är:

 • Bra belöningar, kunna belöna på så många olika sätt som möjligt och verkligen se till att hunden tar belöningarna som en belöning! På frågan om bra belöningar svarar många att det har det, men ofta saknas bitar. En bra belöning väljer hunden aldrig bort!

 

 • Att veta att en belöning får man när man gjort något. Den kan man aldrig komma åt utan, tillexempel genom att försöka sno den- hunden får jättegärna försöka stjäla belöningar från mig men kommer att lära sig att enda chansen att få är att göra. Detta kan och förstår få hundar! Träningen blir ineffektiv för hunden är fullt sysselsatt med att råna sin förare och inlärningen blir långsammare därför att en större eller mindre del av hjärnan är låst på korvbiten eller bollen

 

 • Tydliga belöningsregler(dock är bra belöningar mycket viktigare än regler) Kunna släppa, veta när det är ok att kasta sig in i en belöning och veta när den ska låtas bli(hänger på att ha tydliga signaler på detta,vad man har spelar mindre roll men det ska vara solklart för hunden) aldrig få byta en belöning mot en annan på eget bevåg(en riktig värdesänkare)

 

 • Kunna söka sig i till föraren med bra engagemang och stressnivå, oerhört viktig detalj för att träningen ska bli bra- lös problemet direkt och låt bli att träna tills det funkar bra.

 

 • Bra förståelse för rättsignal och bra förståelse för felsignal, bra timing på felsignal lika viktig som timing på rätt signal. Se till att hunden inte blir tveksam eller frusterad av felsignal. Då har den ingen bra funktion!

p10114391

6 reaktioner på ”Grunder”

 1. Oh, så kloka ord! Tycker mig ha hört dem ngn enstaka gång förut 😉 men blir inte mindre sanna för det!

 2. Karin, Lollo & Aaron

  Så otroligt bra skrivet! Svårast för mig är att veta hur man låser upp hjärna som bara tänker på belöningen… Hur gör man det? 🙂

 3. ser skillnaden på mina två hundar som jag tänat olika BC som har bara focus på belöningen
  kelpien som är 1år som jag trännat att alltid prestrera något för att få belöning hon erbjuder saker självmant idag

 4. Michaela & Wiggo

  Vi kämpar på med grundträningen och dräglet från ”den girige” droppar på mina byxor..
  Tack för en mycket bra kurs!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.