Hundarna fysträning

Kan inte minnas att jag publicerat denna text tidigare men läsare med bättre minne än jag får i så fall ursäkta!

På sista tiden har jag fått många frågor om hur jag fystränar mina hundar. Av den anledningen skriver jag några rader om just detta. Rätt eller fel? Det har funkat för mig och de hundar jag haft- givetvis inte så många att det går att dra några statistiska slutsatser. Mina hundar har hittills haft mycket få skador och jag har aldrig missat några större tävlingar av den anledningen, jag hoppas och tror att en del av detta beror på just den grundläggande  fysträningen de får. När jag jobbade med travhästar talade man mycket om hur viktigt det var att unga hästar fick röra sig ordentligt för att senare tåla hård träning. Det har jag tagit med mig och direkt valpen kommer hem får den följa med på de vuxna hundarnas skogspromenader. Jag försöker gå 1- 2 timmar varje dag i ostigad mark, hundarna är lösa och rör sig i sin egen takt. När valpen är liten får den gå så långt den orkar, resten tar jag den under armen. Eftersom kelpisar är fysiskt utvecklade riktigt tidigt brukar de efter ett par veckor hänga med hela vändan. Under vändan som både är motion- avkoppling- och fysisk träning rör sig hundarna i olika hastigheter och olika underlag och bygger upp styrka, rörlighet och muskler. Just våra skogspromenader ser jag som basen i fysträningen och givetvis är jag ytterst noggrann att lära valpen att låta bli ALLT vilt, annars kommer jag inte att kunna använda den här delen av träningen.

Jag springer också med hundarna 4-5 gånger i veckan- ibland kopplade, ibland lösa beroende på var jag springer. När jag tränade sök, tränade jag en hel del intervaller när hunden sprang mellan två personer, olika sträckor, terräng och varierat antal vändor. Vill man vara riktigt seriös finns numera pulsmätare för hund, då har man möjlighet att hela tiden ligga på en optimal träningsnivå. Jag låter gärna hundarna simma när det finns möjlighet som kompletterande träning.

Vad som många glömmer är att kondition och mental ork är starkt kopplade till varandra både vad det gäller människa och hund. Har hunden svårt att orka ett program kanske fysiken är en del av problemet. I träningen lägger jag gärna fys pass och annan träning nära varandra i tid. Tillexempel jag springer en vända, tränar lydnad och vallar en stund. Det har gjort att mina hundar aldrig haft problem med att klara en lång tävlingsdag i brukset- det är nog snarare så att tävlingsdagarna är rätt vilosamma ur hundens ögon om man jämför med vissa träningsdagar.

p1011200

4 reaktioner på ”Hundarna fysträning”

  1. Det är intressant det du skriver att du gör det nära varandra i tid, själv har jag oxå haft den filosofin och gör så ännu men har väl ändå nån gång funderat på om det är rätt eller fel har alltid känts rätt för just mina hundar.
    Ha en go helg!
    Ulrica

  2. Hej, vilken pulsmättare funkar bäst för hundar? Tränar slädhundar och söker nånting som funkerar bra! Tack för svaret!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.