Intervju med finska mästaren Christa Enqvist

Här kommer en intervju med årets finska mästare i lydnad- Christa Enkvist. Christa har  vunnit två guld tidigare först med sin Border Collie Vip. Med Kaaos som hon vann med i år var det andra guldet. Kaaos har dessutom ett silver och ett brons på finska mästerskapen. Men det är mer än så 2012 vann Christa och Kaaos VM och 2013 hamnade de på silverplats. Christa är utan tvekan en av de absolut framgångsrikaste lydnadsförarna i världen.

kuva

Jättegrattis till SM segern- hur kändes det? och hur kändes det innan? Trodde du på stor chans?

Tusen tack. Känns jätte jätte bra just nu!!
Kaaos hade problem under våren, först en försträckt ryggmuskel, sedan slog han sin tå under en träning. Så måste säga att jag ej kunnat träna som jag velat och lagt mycket tid på det fysiska. Vattengång, fysioterapi, osteopati och kondidtions sim.
Så känslan före FM var delad. Glad att kunna delta men lite osäker på formen. Speciellt springmmomenten som vi tränat mindre på.
Vet ju han kan momenten men det mentala är ju inte alltid så lätt med Kaaos som gärna tokspringer utan att lyssna…
Och nej, trodde aldrig jag skulle vinna andra året i rad.

Du låg på 12 plats efter kvalrundan, och det var ju himla tätt i toppen- hur tänkte du runt det?

Jag e ju inte känd för att tänka så mycket :). så jag konstaterade bara i mitt stilla sinne att jag måste lyckas jäkligt bra för att ha en chans till medalj. Men fan den som ger sig! Så bestämde mig helt enkelt för att ” Nu gör vi verkligen vårt bästa”.

Du gjorde ett superrace i finalen 309.75, jag tycker att du i princip alltid går oerhört starkt i finaler- vad tror du att det beror på?

Domarna va rent ut sagt usla så vi fick allt för mycket poäng, men det fick ju alla andra också.
Jag känner att kvalen är jobbigare, där liksom mera ”ett måste” att lyckas. Iom att komma till finalen är målet. Om man lyckas och komma dit, sen e de ju bara o njuta på finalen och samtidigt naturlitvis göra sitt bästa. Och min hund är också lättare att hantera då han har ett program under. Han är mera harmonisk och lättare att hålla mentalt rätt.

IMG_6375

Jag uppfattar dig som en väldans taggad(fokuserad och målinriktad) tävlingsförare- har det med din personlighet att göra eller är det intränat?

Jaa.. e jag det :)?
Jag är jäkligt dålig på att ge upp, och envis som fan är jag också. så det kan ju vara en styrka i vissa fall :).
Men minns då jag börjat tävla för 22 år sedan. Gud vad jag va nervös… Redan då jag lade anmälan i postlådan hade jag ont i magen. Undrade ofta varför jag pinade mig själv då jag att vaknade på tävlingsmorgonen ( om jag alls hade sovit…)och mådde illa. Då va jag nog ej så fokuserad, ha ha!
Tror erfarenhet och ålder hjälpt. Dessutom vill jag utvecklas hela tiden. Mycket noga med att ej börja sveva och tro jag e ”färdig”. Då stoppar utvecklingen.

Dina hundar är oerhört säkra på tävling, vad är det i din träning som leder dit?

Jonte  lärde mig oerhört mycket om hundskolning och vad som är viktigt om man vill försöka hålla en relativt säker nivå.
Använder mig av den lärdomen och sedan pusslat om lite så det passar mig och mina hundar. Jag jobbar för att ha en hög motivation och en bra attityd på dem. Det viktigaste av allt tycker jag. Sen skolar jag mina hundar så de kan mycket och gör mitt bästa för att hålla dem mentalt öppna och att de verkligen lyssnar på mig. Vill ej att mina hundar bara kan prestera moment. Mixar gärna till det lite. Vill ej hunden ska ”autopiloten” på och bara göra momentet. Vill att de lär sig alla delar separat och under alla omständigheter. Och att de lägger styrka och focus i varje del. Så mina träningar ser inte riktigt alltid ut som andras träningar :).

Nästa stora uppgift är VM på hemmaplan, hur laddar du?

Först o främst hoppas jag vi båda hålls friska! Sen jobbar jag på som alltid. Tränar, tränar, tränar ;)))

Återigen jättegrattis till en kanoninsats!

Tack så mycket och välkommen till Helsingfors!!

 

 

2 reaktioner på ”Intervju med finska mästaren Christa Enqvist”

  1. Christa har varit länge-och är fortfarande min absoluta favvo och idol inom lydnaden!Hon inspirerar!Hon var den största anledningen till att jag fasta för tävlingslydnaden för några år sedan.Verkar va en sån jäkla bra hundtränare.Tydligt och målinriktat utan massa ”tjafs”!Sen är hon väl en fena på agility med?!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.