Kvalitet i träningen

Under sommarens lydnadskurser har vi talat mycket om kvalitet i träningen. Om hur man genom planering, utförande och utvärdering kan få ett betydligt större tryck framåt under inlärning och träning. Några som varit här har haft extremt hög kvalitet på i princip varje genomför träningspass. För oss som stått bredvid har det blivit extra tydligt vad som händer om man lyckas att hålla en riktigt hög kvalitet i träningspassen. Det går framåt. Snabbt som tusan dessutom. Jag funderar mycket runt detta med träningskvalitet och det är en del som jag ständigt försöker förbättra i min egen träning. Trots detta bliv jag pinsamt påmind om skillnaden häromdagen när jag tränade framåtsändande. Ewa coachade och föreslog hela tiden hur jag skulle agera i träningspasset Justerade små detaljer med utgångspunkt att det skulle bli än mer tydligt för hunden och att Ylle skulle få en bättre(lugnare känsla) i momentet. Skillnaden blev enorm och plötsligt såg jag istället för Mount Everest en liten lokal kulle att traska upp för. Min målsättning ska numera bli att se till att träningen blir ännu bättre. Det är enkelt att mäta- bra träning går framåt- hela tiden. För även om vissa saker kräver många upprepningar ska man se resultat- om än små- helst i varje pass. Ser man inga alls på flera pass behövs nog en eller annan justering. Några delar att hålla koll på i träningspasset om du vill förbättra kvaliten:

 

 • Planera träningspasset och bestäm kriterium och ungefär hur många upprepningar du tänkt göra. Håll koll på rätt och felprocenten. Vill du ha optimal inlärning bör du ligga rätt här.
 • Tydligt start och slut av träningspasset (för hunden)
 • Belönar du rätt? Placeringen av belöningen är viktig. Har du rätt belöning för just den övningen du gör? Vad skapar belöningen för känsla i hunden i just den tänkta övningen?
 • Gör alltid klart sekvensen innan du pratar med träningskompisarna, framförallt belöna klart innan du släpper kontakten med hunden.
 • När du belönat klart, pausa hunden på lämpligt sätt.
 • Utvärdera, ändra kriterium och fundera på vad du kan göra ännu bättre till nästa omgång. Byt strategi om det inte går framåt men kom ihåg att det är pyttesmå framsteg du ska se.

 

Trevlig träningssommar!

melwin_skutt

5 reaktioner på ”Kvalitet i träningen”

 1. Gode råd!

  Kan du utdype ”Vill du ha optimal inlärning bör du ligga rätt här.”, fra første bullet point?

  Har du en klar formening om hvordan du legger opp et pass i forhold til å få fram riktig/feil adferd?

 2. Som hemlig beundrare är jag nu tvungen att kliva fram. Du har så rätt, tänk att det bara ska krävas att det skrivs ner av någon annan. Tack Maria för att du delar med dig o inte håller inne med de små detaljerna som gör tränngen till vad den kan bli. Underbart. Nu har jag en än gång fått en ”nykick” inlärningen. Toppen!

  Vänligen Anna

 3. Ha en bra sommar och lycka till på SM när det är dags. Jag jobbar idag sista dan innan semester 4 v och ska i a f försöka träna lite även om det just nu tar emot… Jag är inte så disciplinerad jag utan i perioder en extremt lat varelse. Hälsn ET PS Rasade på en gammal sökträningskamrat från Gamla Tider på utställningen i Köping, Christina med terv som tydl ff tränade med Ewa & co.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.