Nordiska mästerskapen

Hemma igen efter en intensiv helg. Svårt att veta var man ska börja. Tävlingen inleddes med en kort invigning och platsliggning. Där fick vi betyg 9.5, vet inte vad domarna drog för men bedömningen var stenhård på plats och sitt. Jag värmde upp ordentligt inför fria följet och det kändes riktigt bra, betyg 8 ( låter lågt men i detta sammanhang var det bra…) Sedan gjorde vi inkallningen, tyvärr missbedömde jag totalt stå o ligg i förhållande till konerna eftersom golvet var så pass halt. Det resulterade i ett riktigt lågt betyg 5.75. Mkt tråkig inledning. I nästa omgång gjorde vi fjärr, apporteringsdirigering och gå ruta. Jag tyckte alla tre gick kanon, det tyckte tyvärr inte domarna, framförallt inte på fjärret där betyget blev 7.5. Många kom fram och frågade efter varför betyget blivit så lågt. I efterhand har jag fått höra att han flyttade sig för mycket bakåt på sitt. Jag tror inte det själv men det finns filmat och när jag sett filmen så får jag säkert svar på om jag sett rätt eller inte. Problemet kanske är att rörelserna är så snabba och kraftfulla så det är svårt att hänga med i svängarna. Betyg på apporteringsdirigering 9 och gåruta 8.5.

Söndagen inleddes med sitt i grupp. Ylle satt enligt de som såg blickstilla men vred på huvudet litegrann när jag gick mot honom. Betyg 9.75. Samma betyg fick vi på nästa moment som var vittringen. Nu återstod endast rutan och hoppapport. På rutan pep han till lite när jag skickade betyg 8 och på hoppapport blev det 9.25. Slutsumma 267p och en 14: plats. Sammanfattningsvis kan jag säga att Ylle gjorde en kanoninsats. Han tyckte att det var riktigt kul att gå in på planen i varje omgång och hade en jättefin attityd både i momenten och i förflyttningar. Det vi tappade på var mina missar, först på inkallningen och sedan på uppvärmningen inför rutan, där jag jobbade igenom honom alldeles för lite innan. Bedömningen som tillexempel på fjärren kan vi inte göra mycket åt men det kostade mycket när allt som inte flöt på hamnade på tungkofficienterna…Ylle var yngsta hunden på mästerskapen, en hund var född 2005 och resten betydligt äldre. Med tanke på hans fina attityd bådar det gott inför framtiden.

Finnarna vann en förkrossande lagseger. De plockade placeringarna 1, 2, 3, och 5.

  1 . 292,00 20 Tending Vigor FIN20052/03 Border Collie Christa Enqvist Finland
2 . 284,50 24 Cabaroo Flamin Flamenco FIN27580/99 Border Collie Päivi Lamminen Finland
3 . 283,50 23 Tending Blackie FIN26558/02 Border Collie Leena Välimäki Finland
4 . 281,25 1 Brains Kello Kuul N10706/01 Border Collie Line Anette Thune Norway
5 . 279,75 26 Tending White Wicca FIN39279/00 Border Collie Kati Mäntyniemi Finland
6 . 278,50 11 Brainwaiwés Krollie REGV1482/99 Border Collie Lillemor Edström Sweden

Finska hundarna var vana vid det hala golvet, det märktes för de hade inga som helst missar med halkan. De var ochså helt hemma på apporterna(konstiga grejor som många hundar hade svårt med, vissa ville knappt ta dem…) Men framförallt, de gjorde inga som helst missar i vare sig detaljer eller i helheten. Helt enkelt en imponerande uppvisning. Norge kom 2:a i lagtävlingen och knep en individuell 4:e placering. Bästa svenska ekipage blev Lillemor och Krollie på en 6:e plats, även hon missade massa poäng på inkallningen. Diana och Tazz blev 11:a.Mona och Marwin 17:a. Lena och Lotus 20:a. Lena och Basco 21: a. Berit och Nico 24:a.

Bedömningen var stenhård och ärligt talat många gånger svårbegriplig(inget klagomå,l utan jag menar bara att det var svårt ibland att förstå vad de ville ha i de olika momenten). Man har inte råd med några som helst missar i dessa sammanhang och det var ytterst få 0 :or  i momenten. Med andra ord är kampen om varje liten poäng stenhård och precis allt måste fungera för att man ska kunna konkurrera. Det gjorde det inte för de svenska laget i år men tusan vi vet vad vi ska jobba på…

Vi fick springa från prisutdelningen (utan att hinna gratulera vare sig finnar eller norrmän…) för att kasta oss i väg i snöstormen mot färjan. Vi hann precis och det gungade rejält under natten, snöstormen följde med till Stockholm. En kul och trevlig resa- Stort tack till lagkamrater och lagledning!

10 reaktioner på ”Nordiska mästerskapen”

 1. ojojoj va ni är duktiga. Med tanke på Ylles ålder så är det helt enkelt strålande, vad ska detta sluta.
  Tina

 2. Lotta & Yngve

  Grattis till ännu en bra tävling! Alltid svårare på bortaplan. Men ni fixade det.

 3. GRATTIS till eran fina insats på NM,förstår att det var en hård bedömning,vilken härlig erfarenhet för unga Ylle,det bådar gott inför framtiden.
  Fortsatt lycka till med det ni gör.
  Ha det gott / Lena & Gubben

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.