Maria & Ylle

Pressrelease: Ett sjätte VM för Maria Brandel och Ylle

Intervjun i pressreleasen nedan är gjord av Lena Gunnarson för lokaltidningar.

Ett sjätte VM för Maria Brandel och Ylle

Maria & YlleI nästa vecka gör Maria Brandel och hennes åttaåriga hund, working kelpien Ylle, sitt 6:e VM i hundsporten ”lydnad”. Maria har tolv mästerskapsmedaljer från olika hundsportsgrenar i bagaget, bland annat har hon vunnit SM i lydnad tre år i rad. Nu hoppas hon på finalplats i VM som går av stapeln i Helsingfors.

Ylle är en till synes lugn och snäll hund som gärna går och skrotar hemma på gården utanför Köping och som hjälper till att valla gårdens får när det behövs. Han är dessutom lite till åren kommen, närmar sig pensionen, och ligger gärna och slappar i solen på trappen. Men skenet bedrar. För när det vankas träning förvandlas han till en ivrig och snabb hund som det kräver koncentration att föra på bästa sätt.

– Ylle tycker att träningen är det roligaste som finns och det är en förutsättning för att överhuvudtaget komma till VM. Hunden måste gilla träning eftersom du måste träna massor, säger Maria Brandel som för sjunde året är med i det svenska lydnadslandslaget.

100 deltagare från 20 länder väntas till Helsingfors i nästa vecka. Från Sverige åker sju ekipage. Förra året kom Sverige fyra. Men man tävlar även individuellt. Maria och Ylle har kommit femma som bäst.

På lydnads-VM visar varje ekipage upp ett program bestående av tio moment.
– Momenten betygssätt av domare och hunden ska göra ett så perfekt utförande som möjligt. Den ska göra saker nära dig och långt ifrån dig, den ska apportera, skickas till olika ställen, springa fort och gå vid din sida – allt på väldigt stor detaljnivå.

Timmar, dagar och år av träning ligger bakom en hund som startar på VM. – Det är en ganska stor utmaning för du får inte så mycket gratis. Momenten och alla detaljer måste läras in, alltså krävs ganska stora träningsfärdigheter, säger Maria som har tränat hund sedan åttiotalet.

Nu arbetar hon på heltid med hundträning, främst som instruktör men också som författare och coach. Nyligen släpptes hennes senaste bok ”Från valp till stjärna” där hon delar med sig av sitt framgångskoncept.

Just nu är Maria och Ylle inne på slutspurten inför VM. De tränar minst två pass om dagen och på grund av värmen blir det tidiga morgnar och sena kvällar.

– Ylle känns bra, han är genomtränad. Min egen form är också bra. Vi vill komma till final i nästa vecka men det är mycket som ska stämma vid ett och samma tillfälle och det är hård konkurrens. Sedan ska domaren gilla det man gör också. Det är ju en bedömningssport så lite hänger det på dem också, säger Maria med ett skratt.
 

Om Maria Brandel: Maria är lydnadsdomare, instruktör, professionell hundtränare samt författare till två böcker varav den senaste ”Från valp till stjärna” kom ut under sommaren 2014. Dessutom har hon precis släppt filmen ”Lydnadsmomenten i elitklass”.

 

Om Ylle: Ylle är åtta år och har hitintills sju SM-placeringar: I lydnaden har ekipaget tagit tre guld, två silvermedaljer och en 4:e plats. Dessutom har Maria och Ylle en 6: placering i SM i spår. Utöver det har ekipaget en 3:e placering på nordiska mästerskapen
och en 5:e plats på VM i lydnad.

 

FOTNOT: Cirka 800 000 hundar beräknas bo i Sverige och de ägs av ungefär 600 000 människor, enligt Jordbruksverket. Drygt 289 000 är medlemmar i Svenska kennelklubben och ungefär 57 000 i Svenska brukshundsklubben, där olika hundsporter utövas.

 

 

Kontaktinformation

För mer information om Maria och kommande lydnads-VM, kontakta

Maria Brandel
maria@mariabrandel.se
0730 – 408 274

 

Boken ”Från valp till stjärna” ges ut av Klickerförlaget i Göteborg AB.
För mer information om boken eller bilder på Maria och Ylle, kontakta

Elsa Blomster eller Lena Gunnarsson
info@klickerforlaget.se
0736 – 21 50 74

 

Pressreleasen som pdf: Ett sjätte VM för Maria Brandel och Ylle – Klickerförlaget Göteborg AB 2014-07-30

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.