Professor Ylles hundskola kryp del 4

IMG_2075.JPG

Nu kan hunden krypa ett antal steg och då är nästa nivå att banta bort den hjälp jag använt. Om jag nu har fått hunden att förstå att den ska ligga ner och flytta sina bakben med små rörelser kommer detta att bli enklare. Normalt sett börjar jag banta bort hjälper tidigare men i detta fall kommer tekniken i första hand så jag behåller hjälpen så länge jag tror att det är nödvändigt. Jag brukar börja med att ta bort hjälpen lite grann i slutet på varje träningspass. Och belöna för minsta tendens till rätt beteende. I början räcker det med ett steg och så fort hunden förstår börjar jag återigen räkna steg. Kommer hunden inte igång på egen hand undviker jag att hjälpa den och tar en kort paus för att sedan i nästa sekvens hjälpa den från start. Då riskerar jag inte att hunden bara blir väntande på hjälpen. Lite innan jag börjar jobba bort hjälpen lägger jag en startsignal på krypet. Det är samma signal som jag har på andra övningar som betyder typ sätt igång. Jag smackar lite tyst två gånger. I början får hunden starta frivilligt men så fort den förstår att den ska starta utan hjälp, tränar jag på att den bara ska starta på min signal. Detta för att man annars lätt får ett lite hetsigt beteende som jag till varje pris vill undvika här. Om jag väljer när den ska starta kan jag belöna mer för att vara still om detta skulle behövas. Jag försöker snabbt att minska ner och ta bort hjälpen och är noggrann med att hunden bibehåller tekniken.

En annan sak jag också gör under denna del av träningen är att ibland efter hunden krypit en bit går in till sidan och gör momentet i fotposition. Även om den mesta grundträningen kommer att göras med hunden framför så vill jag att hunden tidigt i träningen blir introducerad för hur det ”på riktigt” Det är en tanke jag använder under inlärningen av alla moment – att hunden på ett tidigt stadium- långt innan delarna är klara- ska ha ett hum om vad den senare ska göra. Nästa avsnitt kommer att handla om svängar och position!

Den här gången har Ylle fått hjälp av professor Nisse och student Hugge som du ser på filmen!

1 reaktion på ”Professor Ylles hundskola kryp del 4”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.