Sista intervjuen

Här kommer den sista intervjun i serien Nordiska nationella mästare! Iden med denna serie fick jag när jag fick ungefär dessa frågor från en tidning. Tyckte då att det skulle vara kul att läsa och jämföra från de olika länderna- så här kommer även mina svar på frågorna.

Maria Brandel Svensk mästare 2012

 

Berätta lite om hur erat nationella mästerskap går till

I Sverige kvalar man in till SM på tre resultat under kvalperioden. 60 ekipage tas med till lördagens kvaltävling som genomförs i tre olika ringar. De 15 bästa går sedan till söndagens final. Finalen går i omvänd startordning dvs den som leder går ut som sista startande. Poängen från kvalet läggs sedan ihop med final resultatet.

Hur såg din uppladdning ut veckorna innan mästerskapet?

Jag tränade en hel del, framförallt de sista två veckorna. SM veckan brukar jag och mina träningskompisar tillbringa på plats med massa träning, semester, utflykter och god mat. Ylle behöver mycket träning för att fungera som bäst och veckan brukar vara så trevlig att man redan där har ett gott minne från SM oavsett resultat- bra mental uppladdning att få den känslan redan innan tävlingarna startat!

Hur kändes det att gå in i finalen efter en bra kvalomgång?

Lördagen kändes väldigt bra och den dagen njöt jag bara av det utan en tanke på finaldagen. Finaldagen blev jobbig, jag var nervös redan när jag vaknade och det blev allt värre under dagen. Det är svårt att ha en stor ledning tycker jag- att veta att det ”bara” är att göra ett hyfsat program. Sedan är det drygt att vänta hela dan innan det är dags. Så denna final var en av det jobbigaste utan att det finns någon bra förklaring till varför det kändes så. Därför var det extra skönt när det gick vägen.

Vad var det tror du som gjorde att ni  presterade så bra?

Genomtränad hund. Bra coachning före och under tävlingarna. Sedan behövs så pass mycket tur att man i alla fall inte har otur!

Har du några tidigare meriter från stora mästerskap?

Jag har tidigare vunnit VM för räddningshundar och tre SM i sök, 1 andra plats och en tredje plats samt fått några medaljer på Nordiska mästerskapen i sök. I lydnad har jag 2 SM guld, 2 SM silver samt en 4 plats. Bästa placering på VM i lydnad är en 5 plats.

Berätta lite om din hund

Ylle är en 6 årig working kelpie. Jag tog hem honom som valp för han var osåld och för att han skulle få lite miljöträning hos oss. Uppfödaren skickade spekulanter som jag skickade hem…Så han blev kvar! Träna lydnad är det absolut bästa han vet och det märktes redan när han var riktigt liten. Ylle har förutom lydnaden tävlat 2 SM i spår och är godkänd vallhund. Han är en riktig gårdshund som tycker om att ligga på sina utkikspunkter och hålla koll på vad som pågår på gården. Han hjälper även till med en del fårjobb.

Vilka är din hunds styrkor och svagheter?

Ylles styrka och svaghet är samma sak tycker jag. Det man gör rätt blir rätt och det man gör fel blir alldeles fel. Han är en oerhört bra hund men det krävs en hel del för att så att säga hålla honom på banan!

Vilka är dina styrkor och svagheter som tränare och tävlingsförare?

Min största styrka tror jag är min lust att ständigt bli bättre som tränare och tävlingsförare. Svagheter är att jag lätt dras med när Ylle är hetsig, istället för att bara lugna ner det hela och att jag lätt blir otålig när saker inte fungerar som jag tänkt.

 Hur mycket tränar du i genomsnitt?

Så mycket som möjligt. Det blir ju rätt stötvis eftersom jag är borta en del på kurser och seminarier utan att ha hundarna med. När jag är hemma tränar jag oftast flera gånger per dag, ibland bara korta pass när tillfällen ges. Försöker ständigt ge mig själv skojiga träningsutmaningar för att inte bara träna, utan träna med bra kvalitet. Försöker träna med andra så mycket jag kan för att få till så mycket tävlingsliknande situationer som det bara är möjligt.

Hur ofta tävlar du?

Så lite som möjligt! Rankingtävlingarna för att komma med i landslaget , SM, NM och VM så har det sett ut på tävlingsfronten senaste åren.

Vad är du mest nöjd med att ha lyckats med i träningen?

Jag är mest nöjd med att vi ständigt har utvecklats. Ett mål har varit att bli bättre och bättre på varje SM. Det har vi hitills nått med resultaten 4, 2,2(nära vinnaren!)1 och 1. 2011 vann vi SM med 22 p och inför 2012 kändes det helt omöjligt att göra det bättre. Otroligt nog lyckades vi i år vinna med 23 p. Och det känns som vi fortfarande kan bli bättre och för mig är det oerhört viktigt för motivationen.

Vad är det viktigaste enligt dig för att lyckas med tävlingslydnad

Se dig och hunden som ett team. Både måste bli bra på sina uppgifter och bägge spelarna måste samarbeta till 100%. Se träningen som ”The game”, du lär hunden spelreglerna och det hela är bara en skoj lek. Utveckla ständigt dig och hunden. Sist men inte minst häng i, vissa saker tar tid ibland år.

Tränar du mentalt och i så fall hur?

Läser en hel del litteratur om idrottspsykologi. Jobbar ständigt med konkreta uppgifter på träning och tävling för att utveckla svaga sidor. Får en hel del feedback från mina coacher men skulle vilja utveckla denna sida ännu mer.

Vad har du för planer och förhoppningar för 2013

Min stora förhoppning är att både jag och Ylle ska fortsätta utvecklas och bli bättre än förra året. Tävla mer i både agility och lydnad eftersom jag förhoppningsvis har tre tävlingshundar nästa år. Hoppas även på massa skojiga kurser och träningsläger som brukar vara bra inspirationskällor!

 

 

 

1 reaktion på ”Sista intervjuen”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.