Träna din hund för uthållighet

I början av lydnadsträningen använder man vanligen mycket belöningar, det är lätt att ligga kvar i alldeles för många belöningar alldeles för länge. Gör man det så kan det bli problem när man kommer ut på tävling, speciellt när man gjort några tävlingar och hunden blir frustrerad eller kanske besviken när det inte kommer några belöningar alls. Kopplar den dessutom ihop detta med själva tävlingssituationen så brukar det inte dröja länge förrän det blir problem.

Belöningar är jätteviktiga för ett bra träningsresultat men det är lika viktigt att lära hunden att kunna jobba längre och längre för att få sin belöning. Och för att successivt kunna öka ut hundens uthållighet så är det bra att börja träna på det hyfsat tidigt i träningen. Annars är det lätt att träningen forceras lite för mycket just innan det är dags för tävling. Om hunden inte klarar att gå ett helt program på träning men man begär det på tävling så gör man det onödigt jobbigt och svårt för hunden. På tävling så kommer ju en massa andra svårigheter in dessutom, tillexempel ny miljö, tävlingsledare, nervös förare, listan kan nästan göras hur lång som helst.

När kan vi då börja med att lära hunden göra mer innan den får belöning? Det kan man göra så fort att hunden kan några små delmoment. När valpen eller unghunden kan ligg och kanske en ingång så kan man göra en ingång, en kort väntan(som på tävling) och ett ligg och sedan belöningen. Det kan vara det första steget för att lära hunden uthållighet i arbetet. Naturligtvis återstår många många steg innan vi når fram till uthållighet under ett helt program. Hunden bör kunna delarna som man lägger till i kedjan bra för om vi låter slarviga delar bli en del av kedjan så lär vi också hunden att det är så delarna eller momenten ska se ut.

Tänk igenom vilka moment eller delar som belöningen ska ligga efter, kanske de som behöver höjas eller de som är nyast för hunden. Undvik att belöna om hunden är uppe för mycket i varv eller är för inriktad på sin belöning. I sådana fall kan det vara lämpligt att göra något koncentrationsmoment och lägga belöningen där istället.

För en rutinerad hund så tycker jag att det är av stor vikt att uthållighetskedjorna ligger först i träningspasset. Om hunden direkt får sin belöning så vet den ju att det är träningsläge och det vill vi ju egentligen inte lära hunden. Det kan göra det enklare att få hunden att bli uthållighet om den vet att ju längre den arbetar desto större chans att komma åt sin belöning (en viktig detalj att tänka på även i söket och uppletandet) och att utebliven belöning i början inte betyder att hunden blir utan belöning.

Lär hunden att arbeta allt längre för att komma åt sina belöningar, då är chansen att få till det på tävling betydligt mycket större.

1 reaktion på ”Träna din hund för uthållighet”

  1. Jag letade upp sökning och räddning efter vårt område eftersom vi har en hel del människor som försvinner i vårt län varje år. De har ett volontärprogram med hundar. Ganska intressant!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.