Träningstips: Öva Inför Din Egen Prestation

Just nu håller tillbringar jag mesta tiden vid datorn. Håller på att göra om och uppdatera tre av mina föreläsningar, bli en bättre tränare, bli en bättre tävlingsförare och grundträning för tävlingshunden. Det rör sig mycket i hundvärlden just nu, nya ideer och ny inspiration får jag nästan hela tiden. Fördelen med att ha hunderiet som yrke är att jag får följa och se massor av olika raser och diskutera och resonera med deras hussar och mattar. Det leder till att jag hela tiden lär mig nya saker och det är så kul att trots att man varit med inom hunderiet så länge ständigt hittar nya möjligheter att utvecklas. Nästa vecka kommer jag att hålla en föreläsning” Bli en bättre tävlingförare” i Oslotrakten se här för info. Dagens träningstips är lite inspirerat av detta och tiden har varit för knapp för videoinspelning o redigering men det kommer tids nog!

Träningstipset/ Öva inför din egen prestation

Vad skiljer träningssituationen från tävlingssituationen för oss människor?Vill du bli riktigt bra inom någon del av hundsporterna behöver du bli jätteskicklig på det du håller på och du behöver bli skicklig på att göra det i tävlingssituationer. Dessa två faktorer kommer att avgöra ditt öde på tävlingsdagen.Skillnaden är oändlig  på ett prestera med och utan press. Och gissa vem som vinner…Den teknisk mest skicklige ? eller den som bäst klarar av tävlingssituationen?

Din hund behöver en hel del träning i tävlingsmiljö, det har jag skrivit om rätt ofta här på sidan. Ett erkänt faktum är att människor har svårare att prestera i okända miljöer, det finns inget som talar för att hundar skulle ha lättare för det. Men detta inlägg ska handla mer om vad du själv kan påverka och kanske behöver träna på för att bli en bra tävlingsförare. Är det så att många har svårt att prestera i nya miljöer är det kanske inte bara hundarna som behöver övertränas på vissa detaljer….För att nå framgång på tävling behöver du klara att:

  • 1. Kunna prestera på beställning, Visa upp vad du och din hund kan utan några belöningar eller några hjälper. Du får inte göra om ifall det blir fel…Och utrustningen står där tävlingsledningen bestämt, inte där det passar…Du har inte heller kontroll på situationen på det sätt man nästan alltid har när man tränar.
  • 2. Prestera vid en viss tidpunkt, Det är nu som gäller, oavsett väder, vind och diverse yttre förhållanden.
  • 3. Prestera när du blir granskad, In i minsta lilla söm av domare och kanske publik.
  • 4. Komma igen när något gått på tok, hur lätt är det egentligen…Många prestationer faller på små misstag som gått att reparera om bara föraren jobbat vidare, istället för att tappa sugen och sluta göra sina uppgifter.
  • 5. Sälja din prestation, visa upp ditt program på ett sätt som tilltalar domaren, tekniska detaljer betyder långt ifrån allt….
  • 6. Behålla fokus, kunna koncentrera sig på det du kan påverka och de uppgifter som är dina i er prestation, allt från lämplig planering av tävlingsdagen, uppvärming och hur du står och förflyttar dig under programmet
  • 7. Planera, Din hundsträning givetvis men ochså din egen träning för att vara så förbered som möjligt för att tävla.

Det här är som tur detaljer man faktiskt kan planera in i sin träning. Det du behärskar väl kan du  klara av även om du blir nervös och ju fler gånger du tränar på ovanstående ju skickligare kommer du att bli på att förbättra dina strategier för att lyckas väl på tävling. Du kommer att kunna läsa om hur du kan träna de olika punkterna här på sidan. Idag startar vi med den första: Att prestera på beställning: Det är ju i stort sätt vad själva tävlandet går ut på och det är den utmaning som i mitt tycke gör tävlandet så spännande och så intressant. I synnerhet lydnadsdelarna där man måste lära hunden förbestämda moment utan att kunna ta hänsyn till att hunden har lätt eller svårt för dem. Din skicklighet som hundtränare ställs på prov eftersom du inte kan välja bort något. När du ska prestera på beställning är det viktigt att vara medveten om hur momenten fungerar, dels på första försöket, eftersom det är det enda du har. Dels hur momenten fungerar på signal och utan några hjälper. Det är lätt att lura sig själv om hunden ofta på träning blir guidad genom momenten eller att hunden är van att föraren upprepar kommandon. Checka av er status med jämna mellanrum med att göra en kedja på några tävlingsmoment. Gör dem helt tävlingsmässigt och kolla av vad som behöver tränas extra på. Titta på om detaljerna, momentet eller kedjan lockar fram några brister. När du tränar på detta , be dina träningskompisar göra upplägget och ställa ut ev utrustning så övar du på att inte ha kontroll på alla faktorer. Tränar du ensam kan du göra ett upplägg och en plan i förväg som du håller dig till. Ta tag i precis allt som inte går exakt som du tänkt dig(om du har höga ambitioner förstås….) och öva. Ett bra mål är att nästa gång du kedjar ska inte samma misstag ske igen. Genom att regelbundet träna på detta, kommer du att hitta många brister under träningen istället för på tävlingsdagen(betydligt mera dyrköpta erfarenheter) Du kommer även öva upp din förmåga att prestera på beställning. Fortsättning följer…

2f5q00101

5 reaktioner på ”Träningstips: Öva Inför Din Egen Prestation”

  1. Jättebra och nyttig läsning. Vad många misstag man kan undgå genom att förbereda sig. Ska bli kul att läsa vidare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.