140 instruktörer på två dagar

I helgen mötte jag 140 instruktörer på två dagar då jag ihop med mitt förlag gjorde en miniturné och höll workshop för instruktörer först i Göteborg och sedan i Kungsör. Lena från Klickerförlaget har skrivit ett referat från en intensiv och rolig helg:

När nyutgåvan av Från valp till stjärna kom ut var Maria var väldigt tydlig med att hon ville lägga till en studieplan i boken. Redan den gamla utgåvan hade använts som kursbok av flera instruktörer runt om i Sverige och nu ville hon hjälpa dem som ville hålla kurs lite till genom att ge ett förslag på kursupplägg. Längst bak i boken finns det därför åtta lektionsförslag med hänvisningar till övningar i boken, läxa till nästa gång och så vidare.

150815ClinicGbgsHundarenafotoAnetteLindgren8

Signe visar hur stadigt hon kan stå (kolla baktassarna). foto Anette Lindgren

Tidigt fick vi idén att ha en workshop eller clinic för instruktörer som vill hålla kurser helt eller delvis utifrån boken. Det är ju SÅ mycket lättar att göra kursupplägg och bli bekväm med alla övningar om man får höra och SE Maria prata och göra dem IRL!

Sagt och gjort; förra helgen gjorde vi därför en miniturné där vi först var på Göteborgs hundarena och mötte 60 vetgiriga instruktörer för att sedan köra upp till Kungsörs hundarena och möta 80 personer till dagen efter.

150815ClinicGbgsHundarenafotoAnetteLindgren0
Göteborgs hundarena. foto Anette Lindgren

Maria hade med sig working kelpien Signe, 3 år och border collien App, 3 år som visningshundar och utöver det hade vi raggat upp lite andra hundar att jobba med. Kriteriet på de hundarna var framför allt att de skulle vara lite svårbelönade och lite svåra att motivera. För det är oftast de svårast hundarna att jobba med och att få på kurs!

150815ClinicGbgsHundarenafotoAnetteLindgren18

Signe håller i. foto Anette Lindgren

I Göteborg var cocker spanieln Putte, 8 månader, med som hunden som inte riktigt tycker att lek är en belöning utan helst vill ha godis. Dessutom var border collien Lio, 1,5 år, med som hunden som tycker att lek är fantastisk men att godis nästan är som ett straff …

I Kungsör deltog beaglen Svullo, 5 månader, som den lite disträe och svårmotiverade valpen och även labben Dogge var med och visade lite hur det lätt kan bli för mycket om man ”hetsbelönar” en redan het hund. Alla visningshundarna med sina mattar var förstås hjältar som bjöd på sig själva och inte minst hos valparna kunde vi se hur de faktiskt utvecklades framför våra ögon.

IMG_5851Oemotståndliga Svullo. foto Lena Gunnarsson

Maria lade stor vikt och stort fokus på belöningstveckling – det var i princip detta dagen gick ut på! ”Har du EN bra belöning har du kniven om du ska operera och visst är det bra att ha en kniv men ska det bli en bra operation måste du ha så många fler instrument”. Därför ska vi lägga ner mycket arbete på att utveckla många olika belöningar. Också för att olika belöningar ger olika sinnesstämningar och dessa smittar av sig till momentet som belönas.

150815ClinicGbgsHundarenafotoAnetteLindgren16
Charmören App. foto Anette Lindgren

Hon föreslog att vi skulle ha ett pass varje kurstillfälle då vi bara jobbade med belöningsutveckling, för att understryka hur viktigt det är. En annan viktig del som Maria lyfte fram var att lära eleverna att SE vad som faktiskt händer. Vad får belöningen för konsekvenser? Vill hunden jobba mer? Vill den gå därifrån? genom att låta eleverna jobba två och två eller i smågrupper kan de hjälpas åt att se och analysera. Viktigt i sammanhanget är också att lära eleverna hur man återkopplar på ett bra sätt; att säga vad som är bra, att ställa frågor och att vara konstruktiv.

IMG_5784_2Träningskorten. foto Lena Gunnarsson

Inför workshopen hade vi tryckt upp ”träningskort” som alla deltagare fick. Detta som ett led i att lära eleverna att planera sina träningspass. Kortet visade ett ”före” och ett ”efter” träningen. Dessutom hade vi tryckt upp checklistorna som hör till varje lektion så att alla fick varsitt ex. (De går att ladda ner gratis från butiken, superlätt, det är bara att ”köpa” dem för 0 kronor och de laddas ner till din dator. Många instruktörer laddar ner och skriver ut dem till sina elever).

IMG_5847Checklistorna i finformat. foto Lena Gunnarsson

När cocker spanieln Putte (som inte var så lekintresserad) tränade uppmanades matte att dra leksaken på backen, göra mycket lekar där hon rörde sig bort från Putte och gjorde honom nyfiken på vad hon höll på med. Big no-no på att trycka en leksak mot en hund som inte är så intresserad – det skapar bara mer motvilja. Puttes matte fick också tipset att skilja på att peppa hunden NÄR han redan tagit leksaken – inte peppa för mycket med rösten FÖR ATT han ska ta den. När hunden väl tagit leksaken ska det märkas och bli skillnad på rösten hos föraren – DÅ kommer den häftigaste och gladaste peppen.

150815ClinicGbgsHundarenafotoAnetteLindgren6
Putte hänger på. foto Anette Lindgren

Lite liknande råd fick matte till beaglen Svullo. Maria tränade lite själv med Svullo och det var roligt att se hur han efter en stund övervägde att byta matte ;). Han kom igång i både följsamhet och lek. Nycklarna var bland annat att träna korta pass, inte göra det för svårt och att vara lite lagom mystisk med leksakerna så han blev nyfiken. Det gick blixtsnabbt för honom att förstå ”världens bästa hjälp”: Omvänt lockande:

Maria visade också hur den fenomenala ”bytaleken” kunde användas till lite allt möjligt. Med App, som gärna ville behålla alla leksaker och inte så  gärna släppa, kunde vi se hur hon genom att först hjärntvätta hunden till snabba byten på kommandot ”ja”, sedan kunde släppa den ena leksaken en sekund för att omedelbart säga ”ja” varpå han glatt släppte för att kunna ta den andra.

På temat ENGAGEMANG pratade Maria om vikten av att ha en tydlig start och ett tydligt avslut i träningen. Då blir den också lätt att utvärdera. Om hunden tappar engagemanget pausar Maria och funderar över hur hon kan ändra träningen så att det går bättre nästa pass. Hunden får inte träna på att vara oengagerad!

Efter lunch gick vi ännu mer in på lekövningar som skapar fart och tryck hos hunden. Hon visade även hur vi kan lära hundarna att fokusera utåt (i förlängningen mot en kon, en apport, rutan och så vidare). I de allra, allra första fokusövningarna kan hon hålla en godbit i handen och dra den lite ifrån hunden (som nu kan omvänt lockande) och när hunden står helt still ge den ett ”ta den” och på så vis även träna hunden att växla mellan stilla och full fart.

150815ClinicGbgsHundarenafotoAnetteLindgren17
App rundar. foto Anette Lindgren

Efter lite targetövningar (för till exempel tandvisning eller hantering) visade Maria även övningar för att sitta och vänta och sedan starta explosivt. Dessutom fick hon in lite övningar i att hunden ska lära sig att fort som 17 vända upp mot mig som förare efter att till exempel letat godis (en förövning till vittring).

Det var väldigt roligt att se hur engagerade alla deltagarna var. Somliga skrev så att pennan glödde och det kom många frågor och många igenkännande skratt när Maria pratade om olika utmaningar vi kan stöta på både som tränare och instruktörer. En hel del frågor handlade just om den svårbelönade hunden och hur man kan lösa utmaningar kring det. Maria upprepade vikten av att utveckla många olika belöningar och hon poängterade att belöningsutveckling tar tid och att man måste vara uthållig och envis.

IMG_5849Flitig deltagare. foto Lena Gunnarsson

När dagen närmade sig sitt slut hade Maria varit inne på alla åtta lektionerna i studieplanen och många av checklistornas övningar. Det sista hon pratade om båda dagarna var lektion åtta som har rubriken ”Träna för skarpt läge”. Den handlar om tävlingsmässig träning och varför det är så viktigt att starta den träningen direkt med sin hund. Det kan handla om att kedja ihop små delar av moment men även om störningsträning – på en tävling är det många störningar i miljön både för hund och förare.

Som ni fattar var de här dagarna rätt maxade! Jag hoppas och tror att många var väldigt pepp efteråt. Vi blev väldigt pepp av engagemanget båda dagarna och extra kul var det att se hur vissa brukshundsklubbar gått ”all in” och skickat en hel hög instruktörer på workshoppen. Från Nacka brukshundsklubb kom det 13 (!) stycken som var lydnads-, agility- och rallyinstruktörer.

IMG_5856Nästan hela gänget från Nacka brukshundsklubb. foto Lena Gunnarsson

Snacka om att boosta ihop och att få en gemensam grund att stå på. Det måste väl vara en brukshundsklubb i framkant? Även Ale bhk utanför Göteborg hade skickat en hel hög; 11 instruktörer och från Laholm kom det sex. Heja er!

Lycka till med kursandet nu. Skicka gärna ett mejl till Maria på maria@mariabrandel.se om ni ska hålla Från valp till stjärna-kurs. Vi får många frågor om var i landet de går och vi förmedlar gärna det vidare.

Tack alla som gjorde de här dagarna toppen (inte minst alla fikafixare och clinicekipage)! Vi ses!

 

150815ClinicGbgsHundarenafotoAnetteLindgren20

Superstadiga Signe. foto Anette Lindgren

 

 

 

 

 

 

1 reaktion på ”140 instruktörer på två dagar”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.