Viktiga och enkla grunder

I vår senaste version av etapp 1 på No limit obedience har vi utgått från 3 olika övningar som du sedan bygger upp grunder för träning i bruks, lydnad, IPO och mondioring. Har du en valp, unghund eller helt enkelt vill lära dig mer om hur det utifrån enbart tre övningar, lek, omvänt lockande och target går att bygga upp en super plattform för vidare träning. Nedan  kommer ett litet utdrag från en lektion som heter Självkontroll och driv. Varje lektion innehåller mellan 10-20 olika filmer förutom text.

Omvänt lockande

När vi använder omvänt lockande kan vi utveckla det i fyra delar. Vi vill att hunden ska frysa position när vi har godbitarna i handen eller i en skål på backen. Vi vill att hunden både ska kunna få belöning i position samt störta in i belöningen på vår signal.

Förkunskaper

Starta med godbitar i handen, träna på att du kan sänka handen helt ned till backen och hunden även då kan hålla position utan att sträcka sig efter godbitarna.

Lägga på signal

Håll hunden i halsbandet, håll fram den andra handen med godbitar, se till att hunden vill fram, då lägger du på ett kommando och släpper hunden så att den får äta.

För att göra det svårare kan du vänta med att ge kommando tills hunden står utan att hänga i halsbandet och till sist genom att du inte håller den alls.

Kriteriet när vi tränar detta är att hunden kastar sig fram och äter godbitarna på kommandot. Går det för långsamt har du gått för fort fram. Gör det enklare igen genom att hålla halsbanet och släppa när hunden vill fram.

Lägg sedan godbitar i en skål och träna in samma sak. Byt ställning som hunden ska vänta i (sitt,ligg och stå) och gör alla stegen ovan när du byter ställning.

Felsignal

När hunden förstår vad den ska göra kan du stjäla godbiten när det går för långsamt. Vi ser till att hunden nästan får tag i godbiten men precis missar den och provar en till där hunden får vinna godbiten. I samma veva lär vi hunden ett ord som betyder fel, det ordet vill vi att det för hunden ska betyda- det blev fel-kämpa mer i nästa.

Kom ihåg att le när du använder din felsignal eller använd ett ord som inte går att säga med arg stämma. Detta är en lek och ska aldrig bli för allvarligt.

 

Maria o siv 01

Vill du veta mer om Nolimit obedience? Klicka på bilden!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.