Att följa en valpkull

Vi har funderat ett tag på att vi skulle vilja följa en valpkull från början och vidare under ett år. Vi ville att det skulle vara en ambitiös uppfödare som själv är träningsintresserad och strävar att få in valpköparna på samma spår. Vad vi ochså tyckte skulle vara spännande var att det inte var någon helt traditionell ras för träning och tävling. Vårt val föll på Emma som har sin första valpkull med rasen Staffordshire bullterrier. Under ett år kommer du här på bloggen ungefär 1 gång per månad följa vad som händer i vardag och träning! Tack Emma för du låter oss vara med på denna resa!

IMG_0280

Jag heter Emma och har kennel Blondietales tillsammans med min sambo Mikael. Nyttodjurskullen är vår första efterlängtade och långvarigt planerade valpkull, som kommer följas regelbundet här i bloggen under sitt första levnadsår. Jag är ryttare i grunden, hundintresset blev ett substitut för hästträning när jag slutade satsa aktivt på dressyren i samband med att jag började läsa till läkare. Vi är ett sportigt, aktivt par som ville ha en matchande enkel, trygg och cool hund som var lätt att ta med över allt. Pigg och glad och med på det mesta, låg jaktinstinkt, ingen vaktinstinkt och ”lagom” storlek samt kort päls var önskemålen. Med den nätta kravlistan ovan blev det tillsist bara en ras kvar: staffordshire bullterrier, en kamphundsras som kallas ”nannydog” i hemlandet England och är ytterligt populär där. Hmm…ja, det var väl inte riktigt vad vi hade tänkt oss, men efter sex år med rasen är både jag och Mikael helsålda – och hemmet förgylls numera av två staffar, Baileys och Humla, 6 respektive 3 år gamla som tränas i både lydnad, agility, bruksspår, specialsök och terränglöpning.

IMG_9954

Staffens stora fördel i tränings och tävlingssammanhang är dess okuvliga glädje samt miljöstyrka. De är generellt mycket stabila, föriga små clowner som är enkla att ta med överallt. Välmonterade on-off-knappar, uthållighet och stort föremålsintresse i kombination med så gott som obefintligt resursförsvar, är andra attraktiva egenskaper som gör dem till lättbelönade glädjespridare. Tyvärr är majoriteten av dagens avel uteslutande inriktad på utställning, och det finns en stor spridning både vad gäller mentalitet och hälsa. Höftledsdysplasier, allergier och autoimmuna sjukdomar är sorgligt nog inte allt för sällsynt. Från början fanns inte avelstankarna med på kartan, men med tiden växte de fram – det är ju ett angenämnt nöje att tvingas inse att man har en riktigt bra vovve, som därtill kommer ur en kärnfrisk och friröntgad kull!
Mitt mål med aveln är att långsiktigt introducera staffen som ett utmärkt alternativ till de mer traditionella brukshundraserna, inom agilityn är de redan ”upptäckta” och är farliga konkurrenter i small- och mediumklasserna. Inom lydnaden och brukset väcker de fortfarande viss uppståndelse – och uteslutande positiv sådan, är min erfarenhet.

IMG_0238

Vår första kull, Nyttodjurskullen, är därför ett efterlängtat ”pilotprojekt” där jag planerat en regelbunden uppföljning för att på bästa sätt kunna utvärdera individernas framförallt mentala egenskaper. Gemensamt BPH, MH samt röntgen kommer anordnas. Och sedan kommer vi, till valpköparnas förtjusning, lägga upp första årets träningsträffar med Från Valp till Stjärna som underlag! Detta kommer jag presentera och utvärdera här i bloggen! Men nu går vi händelserna i förväg – de första inläggen kommer handla om kullens uppväxt här hos oss och vilken typ av miljöberikning och introduktion vi kommer göra här för att på bästa sätt förbereda dem för ett härligt aktivt tränings- och tävlingsliv hos sina nya ägare! Att välja valpköpare till en sådan här satsning är som ni förstår inte det lättaste, jag försöker eftersträva en blandad mix för att få dynamik i gruppen och också för egen del se efter och lära mig hur man på bästa sätt placerar ut individer med olika mentala egenskaper till ”rätt” förare. Det slutgiltiga valet kommer göras efter ett valptest, som jag kommer skriva mer om framöver. Eventuellt finns det ett nyttodjur ledigt, för en engagerad och härlig hundnörd. Är du intresserad av att veta mer, gå in på www.blondieochbaileys.wordpress.com för att läsa mera 🙂

Höstiga hälsningar från
Emma på kennel Blondietales

IMG_9787

1 reaktion på ”Att följa en valpkull”

  1. Kul att få följa just den här kullen då jag träffade dig Emma på kurs hos Ditte för ett par år sedan och föll för dina härliga hundar. Vi hänger på utvecklingen det här året och önskar dig ett stort lycka till
    Jeanette med terven Acke

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.