Att komma vidare

För några veckor sedan skrev jag om att komma vidare i träningen under inlärningen. Denna gång tänkte jag skriva lite om att komma vidare när man passerat det stadiet. Det är ofta en betydligt större utmaning, under nyinlärning är det ju mer naturligt att komma framåt eftersom det är ett måste om hunden ska lära sig alla delar. Ju mer du tränat din hund desto svårare är det att fortsätta utvecklas och bli allt bättre. Men för mig är det ett måste att träningen leder framåt oavsett hundens nivå och det finns ju alltid delar och detaljer som kan bli bättre. Det är normalt sett svårare att lära om än att lära in därför intränade beteenden gärna kommer tillbaka igen, ibland för det har blivit ett intränat mönster som kan vara svårt att bryta. Därför behövs mer tålamod och mer tankekraft och planering för att få det nya beteendet in i en kedja av gamla inlärda beteenden.

En annan del är att fortfarande utveckla momenten när hunden kan dem väl. Det kan man göra genom att successivt lägga på alltmer störning eller öka svårighetsgraden och träna momentet så att hunden klarar det oavsett vad som händer runt omkring. Ju starkare momentkunskaper hunden har desto större chans att det håller i en tävlingsmässig kedja.  När hunden väl kan ett moment höj ribban, gör momentet svårare och med mer störning. Jag tycker att många förare klart överskattar hundens kunskaper i momenten. Kan hunden momenten riktigt väl är det mycket större chans att det håller under tillexempel den press och stress som en tävling innebär för bägge delar av ekipaget. Med andra ord- kan hunden – mal inte bara på utan fortsätt att utveckla det aktuella momentet eller detaljen, det finns ju ingen direkt övre gräns. Träningen blir dessutom skojigare om man aldrig stannar upp i utvecklingen.

10-12-19-564-copy

1 reaktion på ”Att komma vidare”

  1. :-)! Det gäller att hålla tungan rätt i munnen Ylle!

    Sant som du skriver. Man (läs jag) fegar nog gärna och testar inte riktigt gränserna alla gånger. I bland kan det dessutom vara svårt att avgöra vad som egentligen är störning för hunden. Jag kan fortfarande bli förvånad över att min hund klarar vissa saker galant, trots att jag själv tror det ska bli knepigt, och vice versa. Men ju mer man tränar och lär känna varandra, desto mera lär man sig läsa och tolka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.