Utdrag ur boken ” Från valp till Stjärna”

Belöningens baksida

Hittills har vi talat mycket om belöningar och vikten av att ha bra belöningar i träningen. Sedan att splitta moment i små delar för att lära hunden perfekt utförande in i minsta detalj. I och med detta har vi både bra belöningar som hunden gärna vill ha, samt i starten av träningen en mycket hög belöningsfrekvens. Hunden får mycket belöningar för ganska lite ansträngning. Inget fel med det på ett stadium av träningen men är målet tävling måste hunden klara att göra ett helt program utan att få några belöningar förrän allt är klart och ni har lämnat tävlingsplanen.

 Detta bör övas på ett tidigt stadium i träningen. Det finns en stor risk att hunden inte får någon trevlig upplevelse på tävlingsbanan om den är van att få massor med belöning för allt den gör på träning. När alla belöningar uteblir och hunden inte känner igen situationen reagerar många hundar med osäkerhet, frustration och får svårt att klara moment som brukar gå bra. Det brukar normalt inte märkas förrän hunden har fått en del tävlingsrutin och lärt sig de olika förhållandena på träning respektive tävling. Då brukar det krävas en hel del arbete för att vända trenden.

Du kan undvika detta genom att ha en plan för hur du ska lära hunden att kunna träna allt längre sekvenser utan att få belöning förrän i slutet. Det är en träning som bör göras planerat och gradvist för att det ska bli riktigt bra. Med tävlingsmässiga kedjor kan du förbereda dig själv och hunden för era uppgifter på tävlingsbanan.

2f5q19451

1 reaktion på ”Utdrag ur boken ” Från valp till Stjärna””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.