Att trampa upp nya stigar

För ett par veckor sedan läste jag en artikel i DN om varför det är så svårt att hålla eventuella nyårslöften. Det finns en teori som säger att nya vanor inte kan tänkas fram- de måste tränas fram för att bilda nya spår i hjärnan och därmed etablera nya banor och vanor. Skribenten beskrev det som att trampa upp nya stigar, det behöver göras många gånger för att det just ska bli en stig.

Med det som utgångspunkt vill jag återgå till förra blogginlägget och coachingprogrammet som finns där. Den första halvan handlar om hunden och den viktigaste halvan handlar om föraren. Jag tycker ofta att det läggs för stort fokus på hundens bristande förmågor i träningen, för handen på hjärtat, vi påverkar ju träningen på betydligt fler plan än hunden och vill vi verkligen bli bättre på att träna hund så behöver vi just träna på det. Och ska vi träna på det behöver vi göra just det. Precis som när vi tränar hunden behöver vi veta vilka delar vi behöver utveckla, både som tränare och tävlingsförare. En bra början är att göra en lista på vad du behöver bli bättre på- rangordna den och sedan börja öva- och viktigast av allt utvärdera träningen efter en period. Jag kan ärlig säga att sedan jag började med målinriktad träning för mig själv har jag blivit mycket bättre på delar som jag tidigare vetat varit dåliga men har hela tiden fallit tillbaka till gamla vanor trots goda intentioner.

1017172_640385759323444_83047048_n

Målen kan vara av de mer praktiska slaget som tillexempel att bli bättre på timing eller bättre på att fatta snabba beslut. Men det kan också vara av mer känslorelaterade slag, tillexempel att bibehålla bra känslor när saker och ting inte går som de ska. Viktiga tränarträningsmål kan också vara att jobba med att se till att du själv har skoj när du tränar, och kanske öva på att relatera det till själva träningen och inte till själva resultatet av varje träning. Därför att sämre träningsperioder alltid kommer att finnas där och rätt hanterade kan de i slutänden bli till plus. Lätt att säga- svårt att praktisera-håller du med? Jag tror att alla tränare har en lång rad med saker att bli bättre på och jag tror att det verkligen blir skillnad med en målinriktad träning!

Du kan använda coachingen för dig själv så här:

 • Lista vad du behöver utveckla
 • Välj gärna både i tränarrollen och som tävlingsförare
 • Rangordna delarna
 • Börja träna
 • Skriv ner max 2-3 meningar om vad du ska tänka på i nästa träning och läs alltid den lappen innan nästa träning
 • Utvärdera- är du bättre? Om ja- fortsätt utveckla den delen eller börja öva på en ny. Om nej- fortsätt öva mer eller fundera på om du behöver byta strategi
 • 971614_640385375990149_2096893774_n
 • Foto: Hanna Nilsson

2 reaktioner på ”Att trampa upp nya stigar”

 1. 😀 Jag gjorde faktiskt en träningsplan för kvällens pass igår, och lyckades göra den enkel – tre L: linförighet, ”ligg”, och lek (inspirerad av ett inlägg här).
  Det gick så bra, och viktigast kanske var att jag tillät mig själv att vara nöjd och glad, och avsluta passet med glädje (utan att hitta på andra moment och träna vidare). Den banan vill jag trampa vidare på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.