På frågan när man ska börja tränar sin valp/unghund eller hund brukar jag svara nu, oavsett hundens ålder. Jag kan inte se några nackdelar alls med att börja träningen tidigt med en valp. Bra träningen skapar en bra relation till hunden som du kommer att ha nytta av i en hel del olika sammanhang i umgänget med din hund. I mina ögon är bra träning något som utvecklar hundens lust och vilja att träna ännu mer. Det är en starkt prioriterad del av min träning. Är min hund riktigt intresserad av mig och av att göra saker tillsammans med mig kommer träningen att fungera fint. Är du hela tiden är noggrann med att din hund upplever träningen som en riktigt rolig lek är grundförutsättning för en lyckad träningskarriär uppnådda. Att få hunden att tycka träningen är riktigt kul är olika lätt och svårt beroende på vilken individ din hund är. Vissa hundar är mycket lätta att få intresserade av träning, andra behöver man lägga ner en hel del arbete för att få igång ett intresse för träningen. Hoppar du över eller slarvar med just den här delen av träningen kan det bli ett svårt hinder längre fram i er träning.
Utgå från din hunds personliga drag när du lägger grunder och tränar. Det kan vara vanskligt att lita på att saker och ting kommer med ålder och utveckling. Även att dra generella slutsatser om en viss ras eller linje. Var uppmärksam på vilka sidor du behöver stärka hos din hund. Det är ofta mycket individuellt även bland valpar från samma kull. Stärk svaga sidor under leken. Några exempel på delar som jag ser som extra viktiga att ha kontroll över:
· En bra balans mellan aktivitet och passivitet i träningen. Med träning kan du lära din hund att vara blickstilla i ena sekunden och explodera i andra sekunden. En bra grundad hund har stort värde i att både bjuda på aktiva delar och att vara stilla.
· En balans mellan att jobba mot och från föraren. Vissa hundar har lätt för att jobba nära andra jobbar hellre längre ifrån föraren. Se till att din hund behärskar bägge delar.
· Lära hunden att kunna ta i ordentligt i leken och springandet. Då får du lättare med kraft och energi i moment där det krävs.
· Öva på att släppa loss och leka i olika miljöer med människor och hundar i närheten. Naturligtvis även kunna ta det lugnt och koppla av i liknade miljöer. En viktig egenskap om du har som mål att tävla på större tävlingar.
· Frustrationskänslighet, hur hunden tacklar motgångar. Viktigt att lära sig hantera på ett tidigt stadium i träningen.
Börjar du om som rutinerad förare med en ny hund är det nya förutsättningar som gäller. Träna din nya hund efter dennes förutsättningar och låt inte dina tidigare hundars egenskaper styra er träning. Det ökar dina chanser att lyckas maximalt med varje ny hund.
Utdrag ur: ”Från valp till stjärna”
En sån bra text! Att träna hund är inte en metod, åtminstone inte bara, det är en ”dans” med individen.