Jag håller som bäst på att skriva ihop en 1 timmas föreläsning till en soppkväll på ett naturbruksskola om att bli en bättre tränare. För de allra flesta tror jag att utvecklingspotentialen ligger just där- att själv bli bättre för att kunna lära hunden bättre. Det är inte alltid helt lätt det här med hundträning och ibland lyckas man med det man tänkt och ibland inte.
”Även hästskit rullar i nedförsbacken” Ett citat hämtat från en gammal släkting som passar in på rätt mycket i livet och på hundträning. Hantera framgångar klarar de flesta bra men hur tacklar man sådant som faktiskt inte går så bra- här ligger kanske den största skillnaden mellan de som lyckas bra och de som inte gör det.
Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time.
När man inom hundsporten lägger av, byter gren eller helt enkelt väljer en annan ambitionsnivå beror det på en massa andra orsaker men väldigt sällan på att man misslyckats med att nå sina mål. Jag tror det leder till att de som inte lyckas med allt de tänkt sig känner sig onödigt misslyckade. I varje framgång finns en massa misslyckanden- och kanske är just misslyckande det som i slutänden leder oss framåt. Att misslyckas är en del av processen och att våga göra det innebär att vi vågar ta ut svängarna och utmana oss själva lite mera.
”Det tog Thomas Alva Edison omkring 2 000 försök för att lyckas skapa en fungerande glödlampa. När andra människor påstod att han hade misslyckats svarade han: ”Nej, jag har inte misslyckats. Jag har kommit på tvåtusen sätt att inte göra en glödlampa”
Vi kan lära mycket av ovanstående text,inte enbart att vara ihärdig och försöka igen utan ochså vad som säkert var viktigast i hans framgångsrecept. Att faktiskt se misslyckanden som viktig lärdom och att de verkligen är en del av processen och att kunna rycka på axlarna och gå vidare är en otroligt viktig tränare egenskap. En annan viktig poäng är hur lyckades han? Det vet jag inte-men vad som är solklart är att han inte upprepade misslyckande försök utan hela tiden ändrade på någonting. Att bara köra på i gamla hjulspår är sällan ett framgångsrecept. Våga se det som misslyckas som viktiga lärdomar på väg mot din framgång-njut av processen och försök igen, igen och igen!
Så sant som det är sagt! Men det som skapas utan möda, upplevs utan nöje! //Anna Hilding
Instämmer-så sant!
Ser fram emot att lyssna till ditt föredrag på Sötåsen!
Ses då Välkommen!
Haley og jag havde 11 försök i klasse 3, för vi fik et 1:a pris. I elitklassan fik vi 12 tävlingar på racken utan 1:a pris efter at vi blev lydnadschampion. Det sluttade ganske bra för os ändå, 4 gångar i top 10 på VM och verdensmester i 2008 individuelt, tänk om vi havde sluttat i klass 3!
Himla bra exempel på en framgångssaga som du säger kunde gått om intet om du inte varit enträgen! Häftigt!
Hade gärna tryckt på gilla knappen, tack för tänkvärda, kloka & sanna ord!
Bra blogginlägg! Jag tror faktiskt det är det som skiljer vinnarna från övriga… De som ”lyckas” är inte så himla rädda för att misslyckas! Så fort misslyckanderädslan tar överhand så försöker man aldrig fullt ut. Och försöker man aldrig fullt ut kommer man heller aldrig lyckas fullt ut. Då är det omständigheterna och turen som avgör. Och vem tusan vill lita på den?!!! 😉
Mycket tänkvärt… Var kan man hitta när du ska hålla den här föreläsningen?
Mycket bra blogginlägg!!
Man ska aldrig ge upp. Vet inte hur många konstiga blickar, och kommentarer, som jag fick när jag tränande min (första) beardis. Glad att jag inte lyssnade på alla ”förståsigpåare” utan trodde på min hund trots ingen som helst kunskap i hundträning. I trean stötte vi på patrull, men gav oss inte. Till slut kom första priset och vi började träna för eliten. På de tre första tävlingarna i elit fick vi första pris och vann dessutom två av dem. Som min mormor alltid sa ”ingenting är omöjligt, om man vill det tillräckligt mycket”.