Jag håller som bäst på att skriva ihop en 1 timmas föreläsning till en soppkväll på ett naturbruksskola om att bli en bättre tränare. För de allra flesta tror jag att utvecklingspotentialen ligger just där- att själv bli bättre för att kunna lära hunden  bättre. Det är inte alltid helt lätt det här med hundträning och ibland lyckas man med det man tänkt och ibland inte.

Även hästskit rullar i nedförsbacken” Ett citat hämtat från en gammal släkting som passar in på rätt mycket i livet och på hundträning. Hantera framgångar klarar de flesta bra men hur tacklar man sådant som faktiskt inte går så bra- här ligger kanske den största skillnaden mellan de som lyckas bra och de som inte gör det.

_F5Q5017

Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time.

När man inom hundsporten lägger av, byter gren eller helt enkelt väljer en annan ambitionsnivå beror det på en massa andra orsaker men väldigt sällan på att man misslyckats med att nå sina mål. Jag tror det leder till att de som inte lyckas med allt de tänkt sig känner sig onödigt misslyckade. I varje framgång finns en massa misslyckanden- och kanske är just misslyckande det som i slutänden leder oss framåt. Att misslyckas är en del av processen och att våga göra det innebär att vi vågar ta ut svängarna och utmana oss själva lite mera.

“Det tog Thomas Alva Edison omkring 2 000 försök för att lyckas skapa en fungerande glödlampa. När andra människor påstod att han hade misslyckats svarade han: ”Nej, jag har inte misslyckats. Jag har kommit på tvåtusen sätt att inte göra en glödlampa”

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vi kan lära mycket av ovanstående text,inte enbart att vara ihärdig och försöka igen utan ochså vad som säkert var viktigast i hans framgångsrecept. Att faktiskt se misslyckanden som viktig lärdom och att de verkligen är en del av processen och att kunna rycka på axlarna och gå vidare är en otroligt viktig tränare egenskap. En annan viktig poäng är hur lyckades han? Det vet jag inte-men vad som är solklart är att han inte upprepade misslyckande försök utan hela tiden ändrade på någonting. Att bara köra på i gamla hjulspår är sällan ett framgångsrecept. Våga se det som misslyckas som viktiga lärdomar på väg mot din framgång-njut av processen och försök igen, igen och igen!