Energi kontra motivation

 

Det är inte alls ovanligt att hundar ibland gör delar och moment riktigt bra, andra gånger saknas mer eller mindre intresse för uppgiften. Eller att hunden har en riktig hög energinivå men ändå inte är riktigt intresserad av sin uppgift. För att ditt träningsresultat i längden ska bli riktigt bra behöver du lära dig skilja på vad som är energi hos hunden och vad som är motivation. I det här sammanhanget ser jag hundens energi som en vilja och kraft att göra något för stunden, spelar ingen större roll vad. Motivation definierar jag här som ett driv att göra specifika övningar. Det hunden gör på hög energi gör den ofta bra när den just har mycket energi. Att hunden till exempel bara springer fort med apporten de dagar den är riktigt pigg. En motiverad hund springer fort med apporten under de flesta förhållanden, även dagar då den av någon anledning har mindre energi. En hund som är motiverad för uppgiften vill alltid göra sin uppgift och har ofta en högre grad av jämnhet i vad den gör.

Det betyder att man ofta behöver jobba med en lust för den specifika uppgiften även för hundar som till synes har mycket arbetslust. Med den typen av hundar gäller det givetvis att anpassa belöningarna. Hunden bör bli ordentligt sugen på uppgiften, men absolut inte hetsig.

Bra motivation i sammanhanget innebär att hunden är samlad och till 100 procent inriktad på det vi vill att den ska göra.

Texten är ett utdrag från boken: Från valp till stjärna

 

 

2 reaktioner på ”Energi kontra motivation”

  1. Det här tycker jag är klockrent! Jag tror väldigt många förväxlar. Energi och motivation behöver inte alls vara samma sak (vet jag av egen erfarenhet…) men jag har inte hört någon som klargjort det på ett så tydligt sätt som du gör i din bok.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.