Finland

I helgen har jag varit i Finland och varit instruktör på finnarnas landslags samling. Ett uppdrag som både kändes hedrande och spännande. Finlands framfart på VM och NM det senaste året har ju imponerat på alla som håller på med lydnad. Och jag har inte blivit mindre imponerad efter denna helg. Finnarnas approach till hela grejer är så oerhört proffsig på alla plan- genomarbetade, stensäkra hundar med både fart, detaljer och helhet. Duktiga förare som vet vad de vill, har bra självförtroende och kan nog inte ens stava till ordet dubbelkommandon!

På lägret var det 20 hundar som ingår i landslagsringen och ca 25 åhörare. För att nå ringen får ekipagen kvala in på en tävling med några moment och ett helhetsintryck som ger rätt många poäng. I kvalet dömer en domare och två ur laget. Fedagkvällen inleddes med en sådan tävling med närmare 20 ekipage som försökte kvala in till ringen för kommande samlingar.  Där fanns flera ekipage som vi säkert kommer att se mer av i framtiden!

Lördag och söndag fick ekipagen en stund var med mig och tränade själva därimellan. Vissa jobbade med tävlingsmässiga kedjor- andra valde att fokusera på delar och detaljer. Trots att nivån är hög finns det mycket att diskutera och resonera runt och jag tycker nog att det finns mycket att lära av finnarnas öppenhet inför tankar och ideer utifrån. Är man så pass bra som de varit de senaste åren borde det vara lätt att vara nöjd med just att vara så bra. Men det är antagligen så man fortsätter vara bäst- att hela tiden utveckla sina tankar runt träning och tävling och ständigt sträva mot att bli ännu bättre!

3 reaktioner på ”Finland”

  1. Hej Maria! Tack för dina tankar och för att du orkade diskutera många timmar lydnad och ge oss lite annorlunda synpunkter till träningen och hundens belöning..Vi ses i Saltzburg..t Tarja o Zici(Tending Jetblac) reser i Finska mobilbil inte norsk:))

  2. Himla kul och mycket hedrande uppdrag!!
    Tycker du själv har mycket av de ”finska” egenskaper du beskriver i texten. Öppenhet, god självinsikt, proffsighet och dessutom en skicklig hundtränare OCH instruktör. Ingen självklar kombination.
    Hoppas ni får superkul på lägret i helgen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.