Signe 13 veckor

Lilla Signe växer så det knakar. Det känns nästan lite tråkigt för det är verkligen skoj att ha valp. Schemat är fortfarande rätt hektiskt och Ylles träning är förstås prioriterad eftersom tiden går snabbt mot VM starten. Å andra sidan tycker jag att det är viktigast att valpen får vara med så mycket som möjligt och bara lär sig ha skoj tillsammans med mig.

Signe är en framåt och kavat liten tjej som hitills verkar riktigt cool och miljöstark. Hon gillar människor, andra hundar och är framåt i alla sammanhang. Det är ju de viktigaste delarna och de delarna som är mest jobb med att påverka. I träningen har jag massor av funderingar, vill försöka strukturerar vad jag gjort bra med tidigare hundar och vad jag behöver bli bättre på. En del saker skulle jag vilja testa- som tillexempel börja tidigt med ordförståelse, vilket jag ochså gjort. Och tanken är  att försöka lägga till fler och fler ord så fort jag har beteenden som är tillräckligt bra att döpa. Jag tycker mig redan se att hon har rätt lätt för det. En annan tanke är att gå framåt betydligt snabbare än jag tidigare gjort- men eftersom jag tycker valpen fortfarande är väl liten så har jag stoppat upp träningen på vissa delar. Därför att jag tycker att hon är för liten för nästa steg och jag har bestämt mig för att inte upprepa samma beteenden i oändlighet och ge massa belöningar för saker hon redan kan. För Signe tror jag det är rätt då hon lätt skapar höga förväntningar och att belöna in sig i mönster kommer kanske innebära att jag målar in mig i ett hörn. Jag försöker hela tiden se vad som händer i träningen och det enda som jag är säker på att inget är säkert utan att vad som är rätt och fel för vår träning är en process som är under ständig utveckling.

När jag tränar valpar försöker jag kolla 5 huvudpunkter (se mer i Från valp till stjärna)

  • Följsamhet
  • Stadga
  • Tempo/Ta i
  • Röra sig ifrån
  • Apportering

Jag testar lite från varje punkt för att se om det är några delar som behöver extra träning. Det är det i princip alltid. Som du säkert kan gissa från filmerna är Signe bra på att röra sig ifrån, att apportera och att ta i. Hon har även lätt för stadga, så pass lätt att jag ännu inte tränar så mycket på det. Just nu är det viktigare att hon rör sig än är stilla. Det Signe behöver mest träning i är följsamhet och att jobba nära. Det går inte lika lätt och det är skojigare att träna på det hon är bra på. Dessutom är hon ju så liten så det känns som att träna följsamhet med en mygga! Men nu ska jag ta tag i den biten ordentligt och det man tränar på brukar ju snabbt bli bättre!

 

 

 

 

4 reaktioner på ”Signe 13 veckor”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.