”Öva Inför Din Egen Prestation” < forts

Att komma igen när något gått på tok

Att prestera väl när allt flyter på är vanligtvis inte jättesvårt, oavsett om det gäller träning eller tävling. Att däremot komma tillbaka på banan igen efter en avåkning(läs strul på träning eller tävling) är något helt annat. Som tidigare nämnt är hundsport speciellt sett ur ett idrottspsykologiskt perspektiv, såtillvida att både du och din hund måste klara ert jobb på ett bra sätt om ni ska prestera bra. Jag tror att de flesta kan hålla med om att det skulle räcka bra med att hålla rätt på sig själv i tävlingssammanhang när man är nervös.

Kanske är det därför dubbelt så viktigt att öva sig på att komma tillbaka om ngt går snett under en prestation. Att det någon gång går snett är oundvikligt, med du kan alltid välja hur du låter misstag påverka dig- om de ska påverka dig överhuvudtaget. Några strategier för att hämta sig efter ett misstag är de tre Å:na:

Återhämtning: Ta kontroll över situationen

Återfokusering: Återta ditt fokus

Återkomst: Kom igen, enligt din plan eller på nytt sätt

När något oförutsett inträffat får man ofta en känslomässig smäll, man blir besviken, arg, upprörd eller orolig. Bästa sättet att hantera det är att direkt förpassa misstaget till det förflutna och inte se tillbaka förrän det är dags för utvärdering av er tävling. Koncentrera dig på det som återstår utan att fördjupa dig i anledningen till missen. Ska det fungera gäller det som vanligt att öva på den vanliga träningen. Börja enkelt med att låta träningskompisarna ställa till det för dig så att ditt fokus bryts, öva sedan på att snabbt släppa det som hänt och fortsätta göra det ni håller på med. Oförutsedda händelser inträffar ibland oplanerat och då får du ytterligare chanser på att öva på att återta fokus och jobba vidare. När du väl övat in din förmåga att återta fokus blir förmågan mer eller mindre automatiserad och din hantering av misstagen kommer att bli allt mer effektiv.  Och en effektiv hantering av misstag under en prestation gör att du känner dig tryggare och i och med detta minskar ofta misstagen.

2f5q4063

1 reaktion på ””Öva Inför Din Egen Prestation” < forts”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.