Framåtsändande del 2 utgång

Här kommer äntligen en utlovad fortsättning på framåtsändande inlärning.

Samtidigt som du tränar in sakta gåendet kan du även lära in utgångarna. Från början tränar man delarna som två helt och hållet separata enheter. Grundkunskap din hund behöver är att kunna trampa på targetmatta samt springa till targeten i det tempo du vill att hunden ska hålla på utgången.  Du har ochså stor hjälp om hunden kan hitta en punkt utan hjälp av mattan.

Jag vill lära hunden att hitta ett avstånd rakt framför mig där den i början av träningen ska stanna och längre fram i träningen tempoväxla. Det är jätteviktigt att man bestämmer ett avstånd och sedan nogrannt mäter upp det avståndet vid varje träning. Vill vi att hunden ska hitta en punkt på ett visst avstånd måste det avståndet alltid vara detsamma. Hur långt det ska vara till punkten beror på vilket tempo hunden håller i sakta gåendet. Idealet bedömningsmässigt är som sagt 15 meter mellan förare och hund.

Mät upp sträckan och lägg ut targeten. Första gångerna kan du låta hunden se när du lägger targeten. Låt hunden springa fram och trampa och rättmarkera med klick eller annan signal. Om din hund tidigare lärt sig att stå kvar på targeten tills den får belöning har du god hjälp av det här. Belönar du på platsen stärker du punkten mer än om hunden får studsa ifrån platsen direkt. Targeten är en hjälp och som de flesta hjälper du använder i träningen behöver den bort så snabbt som det bara är möjligt. Hur snabbt det är möjligt avgör hur många träffar du får på punkten. För att hunden ska lära sig avståndet måste de flesta bli rätt. Bort med target men flyt i träningen är en balans du måste hitta för att få en snabb och effektiv inlärning. Redan tidigt i träningen försöker jag ta bort targeten efter en eller ett par träffar. Använder du targeten för länge finns risken att hunden lär sig leta target och inte punkt. Vid tillfällen hunden inte hittar sin punkt lägger jag ut target igen, utan att hunden ser utlägget. Jag vill absolut inte att hunden ska lära sig tempoväxla på targeten, först när hunden kan hitta sin punkt utan hjälp börjar vi arbeta med tempoväxlingarna.

Från början står jag stilla och skickar ut hunden, när det börjar funka hyfsat skickar jag då och då från fritt följ position. I den här delen av träningen får hunden alltid stanna på punkten, i nästa avsnitt ska jag skriva lite om tempoväxling. I filmerna ser du Ylles utgångar samt att vi börjat med temoväxlingarna, han vänder snabbare nu till skillnad från tidigare film.

ylle-tempovaxling.wmv

6 reaktioner på ”Framåtsändande del 2 utgång”

 1. Glad påsk allihop på gården.

  Min husse har tränat detta moment likt som ni, fast han har trott att jag ska fixa tempoväxlingen vid targeten, vilket jag tycker är svårt, nu med era tips så har jag kanske större förståelse för detta……… Men har husse det?

  Ha de gött, säger jag.

 2. Passade som guld i handsken att hitta dina två inlägg om just framåtsändandet. Dock letar jag ihjäl mig efter det sista inlägget om tempoväxlingen.
  Hjälp please:)

 3. Hej!!

  Även jag blev jätteglad när jag hittade dessa två inlägg om framåtsändande. Men nu är jag ju jättenyfiken på det sista! Behöver också hjälp med att hitta det, eller be dig skriva om det 🙂 .

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.