Hitta rätt riktning

En detalj i lydnadsträningen som man har stor nytta av är att hunden kan låsa blicken i  den riktning den ska. Jag använder det mycket under inlärning av springa ut moment när jag börjar banta bort hjälpen, det är ochså ett bra hjälpmedel för att hamna på en bra rättprocent eftersom man rätt snart lär sig att förutse var hunden kommer att gå. Därmed är det bara att låta bli att skicka om hunden har fel riktning när du ställt upp. Det är ochså ett bra sätt att grunda för raka skick i uppletande och sök. Principen med att hunden ska låsa blicken i den riktning den ska gå är densamma.
Vidare i träningen är det ett jättebra hjälpmedel när hunden väl kan det, för om du ställer upp och hunden tänker fel kan du bara be den att söka blicken mot något annat. I nästa inlägg om att hitta riktning kommer jag att visa och berätta mer om just den här delen.
Jag brukar börja med att runda föremål(i boken valp till stjärna kan du läsa om hur du lär in runda föremål) eller att lägga ut leksaker. Kan du inte stoppa hunden om den går fel är runda  bättre än leksaker för att undvika att hunden får belöning på ett felbeteende.

_F5Q3104

Så här kan du göra:

  1. Börja med att träna på ett föremål, låt hunden runda alt ta föremålet ett par gånger.
  2. Sedan håller du hunden i halsbandet, tittar framåt och oerhört intresserat på föremålet, när hunden söker det med blicken låter du den gå.
  3. Öva så hunden kan hålla fokus på föremålet längre och längre innan du låter den gå.
  4. Sedan lägger du till ett föremål till, de ska vara långt ifrån varandra i början, en framför dig och en bakom är  bra. Ta hunden i halsbandet och rör dig mot det föremål du tänker skicka mot. När du ser och känner att hunden har det i tanken skickar du. Variera mellan att skicka till den ena och den andra.
  5. I nästa steg placerar du dig och hunden i mitten och har fyra föremål utplacerade i olika riktningar och varierar med att skicka åt olika håll. Öva dig själv på att vara säker på att hunden går rätt innan du släpper den.  Siktar på fel säger jag bara att det är fel och ber hunden söka med blicken igen samtidigt som jag rör mig mot rätt föremål. Ibland får jag gå riktigt nära innan jag kan släppa- och då gör jag så. Återigen, det ska bli många rätt. Du kan även börja variera mellan olika uppgifter på avstånd.
  6. Nu kan du placera föremålen närmare varandra, det är lite svårare men var fortsatt noga när du låter hunden gå.
  7. När hunden börjar förstå använder jag mig av allt mindre rörelser och försöker få hunden att röra sitt huvud- så fort den tittar rätt och suger in riktningen med blicken bekräftar jag det.
  8. Målet är att om hunden låser på något framför ska jag med ett ord få den att förstå att det är rätt eller att den ska söka en ny riktning.

I filmen här ser du en sekvens på denna typ av träning med en hund som kommit en bit påväg i träningen. Fundera på en sak när du kollar filmen- är det hunden riktning och blick som ska avgöra vart den går eller är det ordet? Skriv gärna hur du tänker runt detta?

1 reaktion på ”Hitta rätt riktning”

  1. Bra blogginlägg! Jag tänker att det är ordet som ska avgöra vilket håll hunden ska röra sig mot. Då det gäller Tarzan försöker jag jobba på att han ska kunna rikta sin blick åt ett visst håll där det ex står en kon eller ligger en apport. Men då han har (haft) relativt lätt att låsa på föremål så har vi tränat ännu mera på att han ska kunna släppa blicken på det samma. Alltså min tanke har varit ” se vartåt du ska springa och släpp sedan fokus på det (m a o se på matte) för att få tillåtelse springa dit. Det har varit betydligt svårare att få honom släppa blick än att få honom titta, men nu känns det som att vi börjar hitta en hyfsad balans i det – allt som oftast i alla fall. 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.