Höstglädjens kennel

För en tid sedan hade vi en utlottning av böcker till en valpkull! Vann gjorde Höstglädjens kennel och här kommer en intervju av innehavaren Nettan Kagevik . Jätteintressant att höra hur en uppfödare tänker runt avel och valpköpare! Grattis och massa lycka till med den fina kullen!

IMG_2076.JPG

När föddes er första kull?
Vår första kull föddes 1 November 1997.

Varför blev det just golden?
Att det blev just Golden beror på att min Man Peter var så hundrädd och absolut inte kunde tänka sig någon annan ras. Det är jag väldigt glad för i dag.

Vad är din målsättning med din uppfödning?
Min målsättning med aveln är att få mentalt stabila Golden med sund/frisk och snygg exteriör, utan en massa överdrifter , samtidigt som jag vill att de ska vara mjuka, lättlärda , mycket ”Will to please”och lagom motor. Jag vill inte fastna i att de ”bara” ska kunna apportera och vara vackra, utan att det ska kunna bli riktigt bra och roliga ”allround hundar”. Golden är en underbar ras som kan vara med på det mesta.

Hur tänker du när du väljer olika avelskombinationet
När jag börjat fundera på att para en tik, så börjar jag med att titta på hennes för och nackdelar (Ingen är ju perfekt). Sedan börjar letandet….Hd,Ed-status,ögon, andra sjukdomar? meriter, mentalitet. (Jag vill inte ha tuffa och hårda hanar). Ibland har man sådan tur så att…… Oj där står den perfekte Drömprinsen. Det jag gillar allra mest, det är när jag hittar en ung hane som jag kan följa och se om han utvecklas åt det håll jag vill,då kan jag tänka mig att använda honom även om han inte blivit välmeriterad. För meriterna är inte det viktigaste

Hur är en bra valpköpare enligt dig?
Den bästa valpköparen behöver inte alls alltid vara den som kan mest, tränat/tävlat mycket. Utan även en ren nybörjare som verkligen vill lära sig, som är ödmjuk för sin uppgift. Ringer, kommer på våra träffar och träningar.

Väljer du valp till köparna eller gör de det själva?
Vid valet av valp (tidigast när valpen är 6½-7 veckor) hjälps vi åt. Då har jag lyssnat mycket på önskemål och tankar från blivande valpköpare och föreslår den valp som jag tror kommer att passa bäst.

Hur mycket egenskaper kan man skönja hos små valpar?
Jag tycker att man kan se vissa egenskaper hos valparna när de är små ,en del är lite följsammare och kontaktigare än andra, och jag tycker att lyckas man att fånga upp de nyblivna valpägarna och få dem att tillvarata den egenskapen , då hänger den kvar livet ut. Den allra härligaste känslan är när jag lagt ut ett par fåglar och skanker och man tar ut en valp i taget ,att se hur de använder nosen ,hittar viltet, griper, vänder de då och kommer springande mot mig som sitter en liten bit ifrån, Då är lyckan total!

jättetack Nettan och kennel Höstglädjen

1 reaktion på ”Höstglädjens kennel”

  1. Tack Maria!!! Tror och hoppas att valpköparna i denna kull kommer att ha mycket nytta och nöje av den fina och bra bokvinsten. Och vem vet kanske någon eller några utvecklas från ”valp till stjärna” tillsammans med sina mattar och hussar genom att följa dina råd i boken. Tack igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.