Professor Ylles hundskola

IMG_2075.JPG

Under denna titel tänker jag skriva om lite tankar i hundträning. Och börjar med hur jag gör och tänker när jag börjar att lära in ett moment. Jag har valt ett bruksmoment, nämligen kryp. En träningsteknisk utmaning som ochså kräver bra balans och rätt sinnesstämning.

Att börja med ett nytt moment

Innan jag startar själva träningen tar jag en ordentlig funderare-hur vill jag att momentet ska se ut? Det måste förstås passa inom ramarna för ett bra betyg på tävling men det finns inte bara en väg som bär till Rom, domare har en hel del olika åsikter samt att jag kanske ännu mer än de rent tekniska delarna tänker runt på vilken attityd jag vill att hunden ska ha i momentet. Med attityd menar jag hur hunden ser ut när den gör momentet, svans, kropp och huvud samt vilken sinnestämning momentet ger hunden. Här menar många att vad man får beror på hunden är. Det håller jag inte med om, detta är mycket träningsbart speciellt från början. Sen kommer såklart hundens egenskaper att avgöra hur svårt eller enkelt det kommer att bli. En viktig generell grund  för att ska skapa en bra attityd är att hunden som utgångspunkt gillar träningen- så det kommer alltid att vara ett huvudkriterium- många hundar ställer ständigt frågan-whats in it for me? Att du själv vill att hunden ska lära sig är ett halvtaskigt svar för de flesta hundar. Skoj träning, en glad tränare och bra belöningar är däremot svar som kommer att ta dig framåt på tränings och skapa bra attityd banan.

Hur vill jag då att krypet ska se ut?

I krypet kan man ju välja mellan olika tekniker, bakbenen under sig, bakbenen utsträckta eller ett mellanting där hunden kryper på knäna. Jag väljer att hunden ska krypa med bakbenen under sig för jag tycker att det är snyggast och ger bäst flyt. Om hunden har en låg tyngdpunkt i kroppen blir armbågarna i backen som reglerna föreskriver. Och om hunden rör sina bakben med korta rörelser blir även rumpan låg. Jag vill ochså att hunden ska krypa in rätt position, det kommer att vara extra viktigt när vi sedan ska börja med svängar. Sedan vill jag att hunden ska vara glad och alert i momentet utan att bli hetsig.

Hur vill jag att hunden ska greppa momenet?

Betyder egentligen vad vill jag att hunden ska tänka på och göra när jag i ett senare läge ger kommandot. Krypa kanske du säger – men det bör vara mer konkret än så- jag skulle vilja få min hund att tänka att den ska ligga ner och röra sig framåt genom att flytta sina bakben med små korta rörelser. Längre fram i träningen i fotposition och med god följsamhet.

I nästa avsnitt kommer jag att berätta vilka grunder som jag vill ha innan jag börjar och hur jag tänker runt att få igång beteendet ligga ner och röra bakbenen med små rörelser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.