Intervju landslagsdeltagare Finland

I dag svarar Jessica Svanljung, finsk landslagsdeltagare i lydnad på mina frågor!

jessica-o-katla

 

Berätta lite kort om din bakgrund i hundsammanhang, hur kom du in på lydnadssporten?

 

Det har alltid funnits hundar i mitt barndomshem. Men först då jag flyttade hemifrån skaffade jag min första egna hund, en schäfer. Med henne tränade jag spår och agility.

Jag kom in på lydnadssporten ganska sent, först år 2000, då jag skaffade min andra hund, Alma. Kände att jag ville prova på något nytt och lydnad verkade som en kul grej. Fick massa hjälp av min goda kompis Christa Enqvist, som hållit på med lydnad många år innan dess.

Blev  biten av ”lydnadsflugan” riktigt ordentligt. Alma var tyvärr rätt sjuklig av sig så efter några fina år i lydnadsringen blev hon pensionär och jag skaffade Katla, min nuvarande tävlingshund. Vi började träna aktivt, med sikte på att en vacker dag komma med i landslaget.

 

 

Vad har du/ och har haft för hundar själv?

 

Jag har en schäftertik 13 år ”Zamba” ,

 en bernersennentik 9 år ”Alma”(FIN LCH),

en bordecollietik 5½ år ”Katla” (FIN&S&DK LCH,Gk vallhpr) ,

och en bordecolliehane 1 år ”Mac”.

 

 

Vilka egenskaper vill du ha du hos en riktigt bra lydnadshund?

 

En riktigt bra lydnadshund skall ha stor motivation att göra/stor motor, den skall tåla störningar, vara social och öppen och sedan kanske det viktigaste, kunna koppla av då det inte händer något. Njuta av att ”visa upp sig”.

 

 

 

Vilka faktorer tror du gjort dig så framgångsrik inom sporten?

 

·         Jag lägger ner mycket arbete på grundträningen. Tränar mycket för mig själv, vill få hunden trygg i momenten/delmomenten, innan jag lägger in störning.

·         Jag har också en klar bild i mitt huvud hur jag vill att alla moment skall se ut. Dit försöker jag sträva. Kan hända att jag inte alltid lyckas nå ända fram, men jag försöker så gott det går.

·         Försöker göra tävlingssituationen så bra som möjligt för min hund.

·         Kommer det en miss, så försöker jag stänga ute det och bara fokusera på det som kommer.

·         Jag försöker vara öppen för nya träningssätt, men inte göra ”sillsallad” av dem. Och om de inte känns som ”mina” så provar jag inte alls.

 

 

 

Vad är viktigt att kunna om man ska bli en bra lydnadstränare?

 

·         Det viktigaste är kanske att innan man ens börjar träningen veta hur man vill att det skall se ut i slutändan. Ha en klar bild av hur varje moment skall se ut.  

·         Dela in momenten i små, små bitar. Träna skilt på alla bitar och småningom lägga ihop dem till ett helt moment.

·         Belöna bara de utföranden som är rätt. Godkänn inte tex. sneda grundpositioner. Tänka i Svart-Vitt, inga gråa zoner finns.

·         Vara öppen för nya idéer, men inte prova allt nytt. Det skall kännas rätt för en själv, det man provar på.

·         Analysera och planera sina träningar noggrant, de som redan varit och de som kommer. Inte bara träna för tränandets skull.

·         Godkänna sina egna och hundens brister, man kan inte vara perfekt på allt! Men man kan alltid försöka bli bättre.

·         Kunna läsa hunden.

·         Kunna belöna hunden i rätt tillfälle, inte för tidigt inte för sent.

·         Vara ödmjuk.

 

 

 

 

Vad ser du som viktigt att träna om man har som ambition att starta på stora lydnadsmästerskap?

 

·         Det viktigaste är att grunden är stark och stabil. Det kommer man långt på.

·         Redan i ett tidigt skede försöka ”ta bort” oönskade beteenden, tex, tuggande på apport, sneda sitt, trängande i fria följet osv. osv. De brukar inte lösa sig av sig själva J

·         Träna upp hundens attityd till olika moment redan från valp.

 

Finland har haft en fantastisk utveckling på lydnadsfronten, vad har gjort er så framgångsrika?

 

Det har vi själva också funderat på J

En nämnare kan vara att vi nu klarar av att göra ett helt program utan nollor. Tidigare hade vi svårigheter med att hundarna inte ”höll ihop” ett helt program.

Dessutom har vi jobbat otroligt mycket med grundträning.

Vi har en ”lydnadsring” som samlas två gånger/år. John Eklöf har varit vår ”coach” sedan 2004 och deltagit på våra läger. Han har fått oss att tro på oss själva, tro på våra hundar. Sedan tränar alla mycket målmedvetet och aktivt var för sig.

 

Till sist, vilka är dina närmaste mål

 

Mina närmaste mål med Katla är att delta i FM på sommaren. Innan dess gå några vanliga lydnadstävlingar. Sedan har jag som mål att stiga till trean i agility, nu är vi ettan J

 

Med Mac har jag som mål att en vacker dag komma med i Finska landslaget! Nu är han ju ännu en ung, liten kille, men vi tar ett steg i taget. Nybörjarklass är avklarad, som följande kommer öppen klass om en månad. Vinnarklass på sensommaren och elit start på senhösten J

jessica-o-mac

 

Tack Jessica för vi fick ta del av dina erfarenheter!

2 reaktioner på ”Intervju landslagsdeltagare Finland”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.