Intervju Svensk landslagsdeltagare

Denna gång är Sverige på tur för en landslagsintervju: Diana Ljungström svarar på frågorna:

 81

Berätta lite kort om din bakgrund i hundsammanhang, hur kom du in på lydnadssporten?

Jag är uppvuxen med hundar. Vi hade schäfrar som vaktade min pappas firma och en pudel när jag var liten. Mina föräldrar var aktiva i Mullsjö Brukshundsklubb och jag gick på hundkurs för barn, med Donna som var en lånad Springer spaniel.

När jag senare i livet fick frågan om jag ville gå med ett par vänners hund på valpkurs på Mullsjö BK, gjorde jag detta. Målet var att hon skulle komma på inkallning och stanna på deras häst gård. Vi fortsatte träna på hundklubben efter det att målen var nådda och provade på att tävla. Mitt stora hundintresse som barn kom tillbaka.

 

Vad har du/ och har haft för hundar själv?

Jag har Ozzy som är en Hovawart på snart 10 år och Zakk som är en Border collie på snart 5 år.

 

Vilka egenskaper vill du ha du hos en riktigt bra lydnadshund?

 Jag tror att en riktigt bra lydnadshund ska ha en stor vilja och mycket glädje. Vilja till att träna och lära sig nya saker, vilja till att busa och leka med sin förare. Hunden ska ha förmåga och vilja till att koncentrera sig samt en stor vilja till att kommunicera med sin förare.

Hunden ska även kunna koppla av vid passivitet och i stökiga miljöer.

 

Vilka faktorer tror du gjort dig så framgångsrik inom sporten?

Jag har gått på kurser, tränat och tävlat både Smilla och Ozzy innan Zakk. Man och har fått med sig kunskap och erfarenhet under de åren. Jag tror också det är bra att känna sig trygg med den relation man har med sin hund och våga träna på sitt eget sätt.  Men den främsta faktorn är träning, hård träning.

 

Vad är viktigt att kunna om man ska bli en bra lydnadstränare?

Det är att känna sin hund och att kunna kommunicera på ett bra sätt. Man behöver förstå hur sin hund tänker och agerar både på träning och på tävling. Jag tror inte att det finns något ”optimalt” sätt att träna hund utan istället är varje ekipage helt unikt. Man ska själv hitta sin egen känsla som lydnadstränare och träna på det sättet som man tillsammans med sin hund tycker är roligt.      

 

Vad ser du som viktigt att träna om man har som ambition att starta på stora lydnadsmästerskap?

Jag tror att det är viktigt att hunden tränas att vara väldigt stabil i alla moment och att den har en hög lägsta nivå på sina utföranden. 

Hunden ska tränas i sin förmåga att koncentrera sig på arbete i alla olika situationer och miljöer.

Som förare är det viktigt att förbereda sig på att kunna tävla vid stor press och att kunna fokusera och prestera på viktiga tävlingar och stora mästerskap.

 

Vad tror du kommer att behövas i framtiden för att de nordiska länderna ska fortsätta att hävda sig väl på stora mästerskap?

Jag har inte så mycket erfarenhet eller kunskap om de andra nordiska länderna utan jag svarar istället på vad jag tror att Sveriges landslag behöver för att kunna hävda sig på mästerskap.

Jag tror att det är viktigt för det Svenska landslaget, att ha möjlighet till träningshelger. Laget behöver träna tillsammans för att dela med sig och få konstruktiv kritik av moment och på det sättet motivera varandra att höja hundarnas utföranden och vår prestation på de stora mästerskapen. Laget behöver även få möjlighet till att ”svetsas” samman och diskutera de erfarenheter och frågor som man har/får då man är uttagen till landslaget.  

 

Till sist, vilka är dina närmaste mål?

SM och VM

Stort tack till Diana för vi får ta del av dina erfarenheter

 

 

3 reaktioner på ”Intervju Svensk landslagsdeltagare”

 1. Clarissa Bob

  Tack för jätte intressant hemsida att läsa och lära av. Det som verkar vara genomgående för alla tre som intervjuats är.
  1) Träna, träna på allt, miljö, detaljer, helhet, uthållighet
  2) Träna mycket och riktigt mycket och ännu mera och med kvalitet
  3) Det finns inte några ursäkter om man vill bli bäst, ha total koll på absolut allt
  4) Ha roligt och tyck om din hund
  Har jag förstått detta rätt?
  Med vänliga hälsningar och ett stort tack
  Clarissa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.