Intervju med Monica Wickström

I förra veckan kunde du läsa en artikel av Monica och som fortsättning på denna har jag ställt några frågor till henne. Intressanta och kloka tankar!

2014-02-13 15.29.00

Hur blev du intresserad av mentalträning?

Jeg har alltid “kommunisert” med hundene, men synes det var vanskelig å formidle mitt buskap til menneskene. Hundeeiere er jo mennesker, og har sine “problemer” jeg opplever også at jeg nå ofte løser hverdagslige utfordringer også hos eieren, som gjør at de blir enda mere bevisst også I hundetreningen. Alt er en helhet. Mentaltrening handler om bevissthet og kommunikasjon, Jeg lærte også om teknikker I bruk av mål, og viktigheten, dette åpnet en ny verden for meg, og jeg kan nå hjelpe menneskene slik at de kan veilede sine hunder på en enkel måte og nå sine mål.

Hur har det påverkat ditt eget tränande och tävlande?

Enorm utvikling, jeg har alltid vært flink til å trene hund, men nå vet jeg hvorfor og hvordan jeg skal komme til toppen. Jeg har alltid et stort mål, med mentaltrening har jeg nå også muligheten til å nå kunne målene, bevisst.

Hur har den otäcka händelsen med Extra påverkat dig? (För er som inte vet det så drabbades Monica av det de flesta hundägare bara upplever i sina mardrömmar, under VM 2012 i Österrike lyckas hennes hund Extra på något sätt få upp dörren till hotellrummet i centrala Salzburg. Monica och det norska laget letar efter henne hela natten och på morgonen hittas hon överkörd. Jag får kalla kårar när jag skriver det här och tror att alla som var där fortfarande kan känna den otäcka känslan när vi fick höra vad som hänt. Marias kommentar)

Den hendelsen lærte meg om hvor mye vi mennesker I et hundemiljø bryr seg om hverandre, hele det Norske teamet var samlet hele natten og lette etter Extra, alle involverte seg, selv de som skulle starte dagen etterpå, alle deltagerene fra alle de andre landene på mesterskapet gikk med sørgebånd og sørget over lille Extra, helt fantastisk selv I smerten og sorgen. Arrangøren ordnet slik at jeg fikk se Extra, tatt farvel og en en urne. Det Finske laget kom med blomster, ja alt var så trist men alikevel et så samlet miljø. Episoden og mentaltreningen har gjort at jeg nå starter på startstreken med nye tanker og en helt annen ro, jeg nyter å konkurrere istede for å jage etter poeng.. Jeg er bevisst I hvert øyeblikk. Mange lever for mye I fortid, fremtid og lite her og nå. Jeg lever i nuet og nyter hvert øyeblikk, nyter hver hund i ringen og hvert menneske. Vi vet aldri dagen., nyt dagen J Det har jeg lært.

Alldeles nyss kom du 2 i finalen på norska mästerskapen efter att ha vunnit dag 1, vad kommer du att minnas bäst från tävlingen?

At jeg og Malte var mentalt I balanse, det vil si at alt gikk etter hva jeg hadde planlagt og jobbet med. Malte gikk fantastisk, ikke fordi han har endret seg, men for at jeg har endret meg. Og resultatet taler jo sin sak.

Hur tänkte du runt träningen sista veckorna innan?

Rent teknisk trente jeg for å styrke våre svakheter, alle har svakheter og styrker. Jeg er veldig bevisst på mine og Maltes styrker og svakheter. Jeg følger en plan, som er nøye gjennomtenkt og detaljert. Jeg trener oss på pusteteknikker og sikrer øvelsene. Siste ukene bygger jeg opp motivasjonen samtidig med stevnesettingen, og tester vekslingen

av øvelsene som vi da vet rekkefølgen på. Jeg jobber mye med riktig energi til rett tid. Siste 2 ukene kjører jeg helt rene øvelser, altså hele øvelsen slik den skal se ut på banen, med mye lek imellom øvelsene. Dette for at Malte aldri skal være I tvil om hva han skal utføre. Siste uka får Malte mye fri, dette for å lade opp. Jeg jobber mye med min egen fysiologi, rak rygg, uten kroppspråk og riktig tonefall. Dette for helheten. Jeg varmer opp før vi går inn i ringen med øvelser Malte synes er morsomt, ikke med fri ved fot, der har jeg kontroll og han skal bare gå. Jeg varmer opp med fart og morro, for eksempel neseprøve.

Hur laddade du upp mentalt?

Mentalt visualiserer jeg hele programmet, det vi mater vår underbevissthet med, det kjenner hjernen vår igjen når vi utfører. Når jeg gikk inn I ringen kjente jeg meg igjen, jeg hadde jo allerede gått programmet mange ganger i mitt hode. Jeg planlegger visuelt hvordan jeg best mulig skal hjelpe Malte, jeg er jo veilederen for et godt resultat, Malte er verktøyet mitt. Jeg er også nøye med å opprett holde min og Maltes fysiske form, det vil si at han får en tur til massør, og jeg selv er nøye med trening og å spise sunt, vi lader opp sammen. Da yter også hjernen vår bedre når vi skal prestere. Det er viktig å tenke klart til start. Jeg visste at det ville bli varmt og tar da forhånds regler her også. Alt dette gjør meg trygg, og med trygghet kommer mental styrke. Og vi kan ha fullt fokus om oppgaven. Alt er planlagt, men jeg er åpen i mitt hodet for endringer og er løsningsorientert, dette er også en treningssak.

Vad kommer du att ta med dig till VM utifrån erfarenheterna från NM?

Jeg vil jobbe mentalt likt som før NM. Det viktigste er at jeg er trygg, for da er Malte trygg og fullfører med sitt beste potensiale. Min oppgave altså.

Tycker du att norsk och svensk hundträning skiljer sig mycket? I så fall hur?

Jeg opplever at Sverige er flinkere og mer bevisst på hundetrening teknisk, flinkere til dagbøker. Sverige er mye større og mye ”klokere” en Norge på hundetrening pr i dag. Men jeg opplever at sverige er en periode hvor alt kan bli litt ”mekanisk”, Sverige er på søken med det mentale og forståelsen, dette vil ta inn det individuelle i treningen. I Norge henger veldig mange igjen fra gammelt av med tanker om hund, lite utviklet, slik jeg ser det. Jeg håper å kunne en bidragsyter til endringer I Norge. Jeg opplever at det er mer ”metodejag” enn å kunne se sin type hund og riktig trening til den hunden, alle følger alle, og ”tør” ikke helt å gå på utsiden av den ”gamle” treningsteorien. (Sverige er rå på ”ny” treningsteori). Dette er jo generelt og gjelder selvsagt ikke alle. Slik jeg ser det samlet er Sverige mye lenger en Norge i sin viten om teknikk, og hundetrening. Norge er på vei. Begge landene trenger mer det mentale i praksis, og det indivudelle J Altså enda større bevisstgjøring. Men dette er jo inn i tiden vi lever i, på alle plan også på utsiden av hund, større bevisstgjøring.

2014-02-13 15.24.05-1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.