Lägga till goda vanor

 

Äta mer ute var mitt nyårslöfte i år. Utomhus alltså, så fort tillfälle ges ta med frukost, lunch och middag med på hundpromenaderna.  De sista åren har jag haft nyårslöften som ska typ krama varje liten droppe av livet. Det vill säga göra enkla ting som förhöjer vardag och fest. Det handlar aldrig om att inte göra ditt eller datt utan alltid om vilken ny liten vana som jag ska tillföra. Och vanan ska göra skillnad.

Jag tänker att det är lite samma sak i hundträning. Ofta har vi ett oerhört fokus på vad vad hunden gör och inte gör. Medan mycket av träningen ju faktiskt hänger på oss. Vill du bli riktigt bra på att träna hund ska du träna hund så mycket du kan. De som jag verkligen ser upp till i hundvärlden gör just det. Och inte bara det-det försöker ständigt förbättra sig själva som tränare och går sällan i gamla hjulspår. Hundträning i teori är en av världens enklaste grenar, hur många Zlatan finns det inte på nätet? Hundträning i praktiken är något heeeeelt annat skulle jag vilja säga. Att träna mycket ger en massa erfarenhet som du har nytta av men det tränar dessutom upp dina tekniska färdigheter som ger dig mer och mer flyt i träningen. Kan du dessutom precis som i nyårslöftet hela tiden skapa goda vanor i träningen kommer det på sikt att bli en stor framgångsfaktor. Fokusera på en god vana i taget. Fundera lite på var du ska börja. Ska en vana bli just en vana behöver du göra det regelbundet i flera veckor. Och som sagt börja med en- gör den väldigt konkret-kan du förklara hur du ska göra med 1-2 meningar så att jag eller dina träningskompisar förstår det så är du inne på rätt spår.

Några tips på goda vanor att träna in. Det är delar som enligt min erfarenhet ofta brister och som gör en oerhörd skillnad i träningen om det fungerar. Och det spelar ingen som helst roll vilken gren du tränar.

  • Hur du startar träningen
  • Vad du gör mellan belöning och nästa del för att hålla kvar hundens engagemang
  • Att vara 100% fokuserad på hunden i passet
  • Ha en bra rättprocent i träningen
  • Hur du pausar hunden mellan passen
  • Din timing
  • Samarbete och engagemang i leken
  • Plan-do-check-act (använda framgångshjulet)

Jag tänkte skriva lite här på bloggen om samtliga teman ovan. Är du ivrig och vill sätta igång på en gång-kolla in den här kursen som verkligen handlar om att skapa goda vanor i träningen.

Vad gäller årets nyårslöfte så är den bästa vanan hittills. Helt ljuvligt i maj tycker både hundarna och jag. Mer tid ute, fantastiska naturupplevelser och idag lägger jag till en ny god vana-bloggpromenader-här ser du det första resultatet.

1 reaktion på ”Lägga till goda vanor”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.