Belöningar-hjälp eller stjälp

Att bra belöningar är en förutsättning för att lyckas bra i de flesta hundsporter känner de flesta nu för tiden till. Men belöningarna har ju också en del baksidor, tillexempel att hunden gillar sina belöningar alldeles för mycket och hamnar i frustration när belöningarna inte kommer i förväntat intervall. Eller hunden blir alldeles för intensiv av belöningarna med ofokus och kanske ljud som följd. Det bästa är väl att helt enkelt aldrig ge riktigt heta belöningar utan nöja sig med något som hunden gillar lagom mycket. Eller?

Jag skulle vilja säga att det är rätt sällan belöningarna i sig själva som ställer till det i träningen. Utan snarare vad som belönas- när jag belönar min hund är det inte bara själva det tekniska beteendet som belönas utan också den känslan hunden har när den får belöningen. Får hunden många belöningar i fel känsla kommer det i längden att bli problem. Oavsett om hunden är för lugn eller för het. Det svåra med detta är att det ständigt förändras i träningen och det behövs en verkligt vaken tränare för att hänga med i  svängarna och gasa när det behövs och bromsa när det behövs. Inte bara köra på liksom.

Vanligt är också ofta när hunden inte vet vilka spelregler den har att hålla sig till i belöningshanteringen.  Vet inte hunden solklart hur och när den ska ta belöningen blir det en stor frustrations faktor för hundar som har mycket föremålsintresse.Inte heller där är det själva belöningen som ställer till det utan snarare avsaknaden av tydlig information hur hunden ska bete  sig för att få  belöningen.

En annan sak som också många gånger ställer till det  med belöningar  är att många hundar får alldeles för många belöningar för sånt de redan kan. Gå inte i den fällan. Det går liksom på slentrian-att gång på gång belöna hunden för exakt samma sak.  När sedan belöningen uteblir tillexempel på tävling blir det en stor puckel för hunden att komma över-vanans makt är stark som tusan-speciellt för hunden som verkligen vill ha sin belöning. Återigen är det inte själva belöningen som är problemet utan att samma beteende har belönats alldeles för många gånger. Det här är en av de viktigaste anledningarna till att aldrig stå still i träningen oavsett om du har en valp eller en rutinerad hund. När hunden kan-ta nästa steg-alltid. Det är ytterst sällan en bra ide att stå och stampa. Och måla inte in dig i ett hörn genom att alltid belöna på exakt samma ställe när du väl belönar.

Heta belöningar behöver inte alls bli  ett problem om du använder dem på rätt rätt och ofta behövs de för att skapa rätt engagemang och fokus, speciellt i stökiga miljöer. Och som sagt-det är sällan själva belöningarna som är problemet utan hur du använder dem.

1 reaktion på ”Belöningar-hjälp eller stjälp”

  1. Anna-Karin Trydegård

    Vår träning och medföljande problem i ett nötskal. Så klokt, det gäller verkligen att tänka till!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.