Långsiktighet kontra kortsiktighet

Just nu tränar jag App förfullt för att starta på rankingtävlingen nästa helg. Han är verkligen en rookie som bara tävlat 3 gånger förut och då tillsammans med Lotta. Jag har intensiv tränat honom i en vecka nu-tidigare har jag tränat honom mer sporadiskt. Det handlar mest om två saker i träningen-först och främst att jag ska lära känna honom och han mig. Även om Lotta och jag tränar rätt lika gör vi förstås inte allt lika och vårt kroppsspråk och träningsstil skiljer sig en del. Så en viktig del är att få oss synkade så vi förstår varandra på ett sätt som gör att vi båda kan prestera maximalt.

Den andra delen är den rent tekniska, App har fina grunder som Lotta tränat in men det återstår en del träning för att allt ska sitta. Och det gör det väl mer eller mindre alltid kanske du säger-ska man starta när allt är 100% säkert kommer det förmodligen aldrig att bli nån elitdebut överhuvudtaget.

För att kunna starta tränar jag kortsiktigt, det vill säga att få allt att fungera så bra och säkert som möjligt utan att göra några större förändringar i träningen. Inte heller tränar jag för eller hoppas på några underverk utan snarare stärker det vi har och försöker klara oss utan det vi ännu inte har. Och jobbar med mer hjälper och lite mer quickfix. Det är så jag tänker inför tävling numera. 150815ClinicGbgsHundarenafotoAnetteLindgren16

Fast jag tycker att det är svårt. Jag gillar helt klart bättre den långsiktiga träningen, där man bit för bit bygger upp bra delar och väver in dem i moment. Den kortsiktiga träningen tvingar mig att bygga mer bräckliga torn. Torn som visseligen står upp men som det krävs lite för att de ska välta eller falla samman-medan den långsiktiga ger tid att bit för bit bygga upp torn som balanserar på starka grunder, bra detaljer och tillslut en genomtränad helhet. Sådana torn rasar inte av lite vind eller av att de lutar åt fel håll. Så en vecka till av kortsiktighet sedan blir det igen fokus på mer långsiktig träning, Såklart kommer också två tävlingsdagar att ge oss oerhört mycket information inför hösten och vinterns träning. Spännande att se om det stämmer med det jag tror!

IMG_5238

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.